VTI Veurne wint prijs Focus Aarde met project voor blinden en slechtzienden

Enkele leeringen van het VTI Veurne kaapten de prijs Focus Aarde weg met hun bijzonder project voor slechtzienden en blinden. De zesdejaars ontwikkelden een syteem waarmee blinden en slechtzienden een rondleiding kunnen krijgen in de stad. De Prijs Focus Aarde wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan de beste proeven en groepsprojecten met de aarde, de ruimte of de relatie mens-aarde als onderwerp.

De Vlaamse prijs Focus Aarde ging naar de leerlingen van het VTI Veurne. Jorrit Baert, Abel Devos en Robbe Leroy wonnen met hun project "Caring for special needs", waarin ze mensen met een visuele beperking zelfstandig een wandeling laten maken door het cultuurhistorische centrum van Veurne, met behulp van een app voor geolocatie en 2 motoren. 

Eén van de laureaten, Abel Devos, legt uit hoe het project in elkaar zit. "Ons systeem maakt gebruik van een riem, die de blinde of slechtziende om doet. In die riem bevindt zich een gps zodat het duidelijk is waar de blinde zich bevindt. Aan de heupen zitten 2 trilmotoren. Die beginnen te trillen als de blinde aan een zebrapad komt of links of rechts moet afslaan." Op die manier kan een slechtziende of blinde in de toekomst veilig en gecontroleerd een wandeling door de stad maken.

Ook 2de plaats voor West-Vlamingen!

Een trio uit campus VTI van Prizma uit Izegem kaapte de tweede prijs weg. De leerlingen gingen de uitdaging aan om een modelraket te ontwerpen vanaf de schets. De raket bereikt een hoogte van 100 m en bevat een 'recovery systeem'. Alle elektronica om hoogte, snelheid en versnelling te meten is aanwezig. Voor de uitvoering werden ze gesteund door het bedrijf Cadcamatic uit Ruddervoorde.

"De leerlingen kiezen zelf het onderwerp. Ze doen dat altijd in samenwerking met een bedrijf of een technologisch onderzoekscentrum. Het lerarenteam keurt de onderwerpen goed volgens vastgelegde criteria." zegt Cynthia Vandenheede, lerares STEM-vakken van Prizma, campus VTI. "We merken dat de leerlingen zelf de lat heel hoog leggen en met resultaat ook."

Leerlingen Prizma, campus VTI, op de uitreiking prijs Focus Aarde

Meest gelezen