Waalse begroting gaat meer dan 4 miljard euro in het rood

Het Waals begrotingsconclaaf, dat begin vorige week startte, is geland met een bruto te financieren saldo van 4,134 miljard euro voor het opvangen van de kosten voor de coronacrisis en de overstromingen (15 miljard inkomsten tegen 19 miljard uitgaven). Daarbij komt nog een tekort van 270 miljoen euro in de "normale" begroting.

"De pandemie en de dodelijke en verwoestende overstromingen van juli hebben Wallonië in een absolute noodfase geduwd", stelt de Waalse regering in een mededeling. Zoals bij de vorige oefeningen, heeft de regering de gewestbegroting opgesplitst, zodat ze een "gewone" begroting (met een tekort van 270 miljoen) kan voorstellen die kadert in de terugkeer naar het evenwicht in 2024.

De begrotingsopmaak werd zwaar bemoeilijkt door de coronacrisis en de gevolgen van de overstromingen. Die leidden tot een herstelplan, dat voor 1,74 miljard weegt op de begroting 2022. Maar de regering maakt zich sterkt dat ze erin geslaagd is "de schuld draagbaar te houden met een bruto te financieren saldo van 4,134 miljard euro". Dat gebeurt onder meer door de lening van 1,2 miljard euro van de federale overheid en de 600 miljoen prefinanciering die in 2021 gerealiseerd werd.

Ondanks de "ongeziene" toestand zal geen bijkomende belasting geheven worden, benadrukt de Waalse regering, die verschillende structurele maatregelen plant, zonder daarover verdere details te geven.

Meest gelezen