Wolf gespot in Huldenberg! Of toch niet? "Gewoon een hond die op een wolf lijkt"

Op sociale media doet de ronde dat er een wolf is gespot in Huldenberg, Vlaams-Brabant. Volgens wolvenkenner Jan Loos van Welkom Wolf klopt dat niet. "In principe kunnen er wolven in Huldenberg zijn, maar in dit geval gaat het wellicht om een wolfhond." Dat zijn honden die erg op wolven lijken en maar al te vaak verward worden met een wolf.

Volgens een aantal Facebook-gebruikers zou er een wolf gespot zijn in Huldenberg, maar daar is wolvenkenner Jan Loos van Welkom Wolf niet van overtuigd." Een zwervende wolf kan je nooit uitsluiten, die kan overal in Vlaanderen opduiken, maar wij krijgen maar al te vaak meldingen van wolven die gespot zijn, terwijl het in feite om wolfhonden gaat", vertelt Loos aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Beluister hier het gesprek met Jan Loos of lees verder onder het audiofragment.

"Een wolfhond is een lookalike van de wolf: het is een kruising van een Duitse herder met een wolf. Dat is een erkend hondenras en die honden lijken ongelooflijk veel op de wolf." Er bestaan twee soorten wolfhonden: de saarlooswolfhond en de Tsjecho-Slowaakse wolfhond. 

Tsjecho-Slowaakse wolfhond

"Dat laatste ras is ontstaan in het Slowaakse leger. Zij wilden een krachtige aanvalshond die moest dienst doen in de grensgebieden. Ze kruisten dus een Duitse herder met een wolf in de hoop een grotere, betere, krachtige herdershond te krijgen", legt Loos uit. "Maar in plaats van een krachtige aanvalshond heeft de kweker een heel groot dier gekregen dat meteen wegloopt van mensen omdat de wolfhond de schuwheid en angst voor mensen van wolven heeft meegekregen in de genen."

Wij bieden eigenlijk een gratis service aan eigenaars van die honden: Wolfhond kwijt? Bel Welkom Wolf

Jan Loos van Welkom Wolf

Ook de intelligentie van wolven hebben wolfhonden meegekregen. "Het zijn meesters in het ontsnappen. Sorry voor de baasjes, maar wolfhonden zijn vaak slimmer dan hun baasjes. Ze breken voordurend uit en kunnen dan wekenlang weg zijn en op hun eentje overleven. Ze verdwijnen in het bos en duiken weken later terug op. Dat heeft er al toe geleid dat joggers in het bos dachten een wolf gezien te hebben, terwijl het een wolfhond was", aldus Loos.

Zo herinnert Loos zich een geval in Bocholt, Limburg. "Daar is ooit een wolfhond ontsnapt en heeft het heel lang geduurd vooraleer die gevat kon worden. Gedurende die tijd werd ik platgebeld door mensen die dachten dat ze een wolf hadden gespot." Ook van in de buurt van Huldenberg en Hoeilaart krijgt Loos geregeld meldingen van mensen die denken een wolf te hebben gezien. "Wellicht woont daar iemand met een wolfhond die geregeld uitbreekt. Wij bieden eigenlijk een gratis service aan eigenaars van die honden: wolfhond kwijt, bel Welkom Wolf."

Hoe weet je of je een wolfhond of een wolf ziet?

"Een goede foto nemen is essentieel. Een wolfhond heeft de typische oren van een Duitse herder: hoogopstaande spitse oren, terwijl een wolf meer driehoekige afgeronde oren heeft. De wolfhond heeft ook vaak een lijntje in de vacht, die wolven niet hebben. Een wolfhond heeft vaak maar 1 monotoon grijze kleur (al dan niet met lijntje), terwijl een wolf meerdere kleuren heeft."

Een échte wolf

Meest gelezen