Radio 2

Zo vader, zo zoon: piloot Lieven uit Zwevegem vliegt samen met zijn zoon Nander als copiloot naar Malaga

Voor Lieven Lavaert uit Zwevegem is het een speciale dag vandaag: hij vliegt samen met zijn zoon Nander als copiloot richting Malaga. Het is de eerste vlucht die ze samen in de cockpit in die functie vliegen. Nander ging vroeger als kind wel vaker mee op reis, maar dat was net ietsje anders: "Na 10 uur stilzitten mocht hij dan 2 knopjes induwen om de motoren uit te schakelen."

"Zo vader, zo zoon": dat moeten ze bij Tui Fly ook gedacht hebben vandaag. Want vader en piloot Lieven Lavaert uit Heestert, bij Zwevegem, vliegt vandaag met zijn zoon Nander als copiloot. "Het is heel bijzonder om samen met mijn zoon te kunnen vliegen. We hebben hier echt lang voor gewerkt, dus ik kijk ook al lang uit naar dit moment!", lacht vader Lieven enthousiast. "Het is een unieke ervaring om met mijn zoon en een volle Boeing 737 vanuit Oostende naar Malaga te vliegen!"

Het was nochtans niet de ultieme wens van zijn vader dat zijn zoon hem zou opvolgen. "Ik heb hem genoeg op de minder fraaie kanten van de job gewezen, dus ik heb wel de indruk dat de interesse spontaan gegroeid is bij Nander. Dat moet ook, want als je het zelf niet echt wilt, dan lukt het niet."

Met de minder fraaie kanten denkt Lieven aan de flexibiliteit, die van een piloot wordt verwacht. Want vaak krijgen ze hun vliegschema's maar 3 à 4 weken op voorhand. "Dus als iemand vraagt, kan je volgende maand naar mijn barbecue komen, dan kan ik dat bijna nooit bevestigen. Momenteel vlieg ik zowel korte vluchten, zoals die 2 uurtjes naar Malaga, als langere. Bij de lange vluchten kan je ook enkele dagen in dat land vertoeven, waardoor je echt de wereld wat kan ontdekken. Dat is voor veel piloten het ultieme doel."

Van jongs af aan in de cockpit

Voor Lieven is Kenia de mooiste bestemming, maar het continent Afrika in het algemeen is volgens hem prachtig. Voor zijn kinderen nam hij geen souvenirs mee, maar hij nam ze zelf gewoon mee op de vlucht."De mooiste souvernirs van Afrika zijn eigenlijk de ervaringen. Tijdens de schoolvakanties hadden ze tijd om mee te gaan en dan maakten ze hun huiswerk in de cockpit."

10 uur stilzitten, om dan 2 knopjes in te drukken, dat was de deal!
Lieven Lavaert, piloot

"Inderdaad", springt Nander bij. "De eerste keer dat ik meeging was ik 6 jaar denk ik! Ik ben echt veel meegeweest met mijn vader." Maar ook Lieven heeft er goede herinneringen aan. "Wat ik mij goed herinner van mijn kinderen tijdens die lange vluchten is dat ze eerst 10 uur moesten stilzitten, maar eens we de parkeerplek hadden bereikt, dan mochten ze altijd de motoren afzetten. 10 uur stilzitten, om dan 2 knopjes in te drukken, dat was de deal!", lachen ze.

Zoon Nander Lavaert als copiloot aan het werk
Radio 2

Meest gelezen