© Zoonar.com/DAVID HERRAEZ CALZADA - creative.belgaimage.be

Meisje van 15 redt leven van man die zich in stuk vlees verslikt op restaurant in Sint-Martens-Latem

Met een paar EHBO-cursussen achter de rug, redde de 15-jarige Aline Van den Berghe het leven van een stikkende man. Dat deed ze vorige donderdag toen ze met haar ouders op restaurant was in Sint-Martens-Latem. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb, want anders had ik nu al spijt," zei Aline op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Vorige week donderdag hadden haar mama en stiefpapa geen zin om te koken. Ze besloten iets te gaan eten in Bistro Apero in Sint-Martens-Latem. Aline wou eerst niet meegaan, omdat ze nog moest studeren voor haar toets Engels. "Maar ik kon evengoed nog wat op restaurant studeren, dus ging ik mee," zegt Aline. 

Heimlichmanoeuvre

"Op een bepaald moment hoorde ik de uitbaatster de 112 bellen, omdat er een klant zich verslikt had in een stuk vlees. Ik wou ernaartoe, maar mijn mama zei dat er al genoeg mensen rond de man stonden. De omstaanders hebben hem dan op de grond gelegd. Omdat de man naar zijn keel greep, riep ik vanop mijn stoel dat ze het heimlichmanoeuvre moesten toepassen, maar dat hielp niet."

Bekijk het verslag uit het "Laat journaal" hier:

Videospeler inladen...
De omstaanders waren vooral familieleden van de man die in paniek waren en niet wisten wat ze moesten doen
Aline Van den Berghe

"Toen ik de man helemaal blauw zag worden, ben ik ernaartoe gesprongen. Ik voelde geen polsslag meer, dus ben ik direct op mijn knieën gegaan en ben ik gestart met de reanimatie. Op een zeker ogenblik was ik moe en dan heeft er iemand anders overgenomen tot de ziekenwagen er was."

EHBO-cursus

Voor een 15-jarig meisje heeft Aline heel goed en snel gehandeld. "In het vijfde leerjaar heb ik mijn eerste EHBO-cursus gehad", zegt ze. "In het zesde leerjaar ben ik naar het Jan Palfijnziekenhuis geweest, waar ik de cursus nog eens gekregen heb en in het eerste middelbaar heb ik ook nog eens kunnen oefenen op een pop."

Slachtoffer

Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. "Er zijn een aantal ribben gekneusd door de reanimatie en er zit nog een stukje vlees in zijn longen", zegt Aline. "Zowel van mijn familie als van de familie van de man heb ik felicitaties gekregen."

Beroep

Aline is erg geïnteresseerd hoe het lichaam werkt. "Ik wil later heel graag in de zorg gaan. Wat precies weet ik nog niet, maar in elk geval iets in de medische sector."

Meest gelezen