"Stealthing" of stiekem je condoom uitdoen tijdens seks kan je in Californië voor de rechtbank brengen

Californië is de eerste Amerikaanse staat waar “stealthing” je voor de burgerlijke rechter kan brengen: tijdens het vrijen stiekem je condoom uitdoen zonder dat je daarover mondeling met je partner overlegd hebt. De nieuwe wet wil daarmee het belang van wederzijdse toestemming voor seks onderstrepen, want stealthing haalt die onderuit. Slachtoffers kunnen in Californië voortaan naar de rechtbank stappen en schadevergoeding eisen.

Wie tijdens het vrijen stiekem zijn condoom verwijdert stelt zijn partner bloot aan seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschap. Cristina Garcia, afgevaardigde in het parlement van de Amerikaanse staat Californië voor de Democraten voert al sinds 2017 campagne tegen die praktijk. Op 7 september nam Californië hierover een wet aan, en vandaag is die ondertekend. 

Als je geen mondelinge toestemming hebt van je partner om tijdens het vrijen je condoom uit te doen, is er geen sprake meer van wederzijdse toestemming voor het seksueel contact. De praktijk wordt dan ook beschouwd als seksuele agressie. En dat geeft het slachtoffer voortaan het recht om naar de burgerlijke rechtbank te stappen en een schadevergoeding te eisen. Californië is de eerste staat in de VS die een dergelijke wet invoert. 

Stealthing kwam onder meer aan de orde in de succesvolle tv-serie “I may destroy you”, waarin hoofdpersonage Arabella een seksuele relatie heeft met een man die tijdens het vrijen zonder haar te waarschuwen zijn condoom uitdoet. 

Al in 2017 verscheen er in het tijdschrift "Columbia Journal of Gender and Law" een artikel van advocate Alexandra Brodsky waarin ze aanvoert dat stealthing een seksuele relatie mét wederzijdse toestemming verandert in een relatie zónder toestemming. Voor velen betekent dat een ernstige aantasting van de waardigheid en de autonomie, schreef ze. 

Brodsky wees toen ook op verschillende internetforums waarin handleidingen staan over hoe je je condoom kan uitdoen zonder dat je partner er iets van merkt. Een aantal van die forums zijn ondertussen afgesloten. 

Meest gelezen