Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tientallen doden bij bloedige aanslag door IS tegen moskee in Afghaanse stad Kunduz

In Afghanistan zijn vele tientallen doden gevallen bij een aanslag op een moskee in Kunduz, waar op dat moment sjiitische gelovigen bijeen waren voor het vrijdaggebed. Wellicht heeft een zelfmoordterrorist zich gemengd onder de gelovigen. Intussen heeft terreurgroep IS de aanslag opgeëist. 

Volgens de taliban-autoriteiten zijn bij de aanslag zeker 100 mensen gedood of gewond geraakt. "De meeste slachtoffers zijn dood", aldus de politieverantwoordelijke. Het staatsnieuwsagentschap maakt melding van zeker 46 doden en ruim 140 gewonden. Op beelden is te zien hoe hulpverleners lichamen naar buiten dragen, op de muren en de vloer van de moskee zijn duidelijke sporen van het bloedbad te zien.

Indien die dodentol inderdaad bevestigd wordt, dan zou het om de zwaarste aanslag gaan sinds de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten en de taliban de macht opnieuw helemaal hebben overgenomen eind augustus. Tijdens de terugtrekking van die troepen werd ook al een bijzonder zware aanslag gepleegd door IS, toen aan de luchthaven van de hoofdstad Kaboel.

Sindsdien heeft IS - rivalen van de taliban, ondanks een gelijkaardige radicale visie op de islam - al verschillende aanslagen gepleegd in Afghanistan. Moordpartijen tegen de sjiitische minderheid zijn daarbij geen uitzondering. Extremistische soennieten zoals IS beschouwen de sjiieten als "afvalligen" die de islam verlaten hebben.

Intussen heeft terreurgroep IS de aanslag opgeëist. Er werd sowieso gekeken in de richting van IS, meer bepaald IS Khorasan, de tak van IS in Afghanistan. De Afghaanse taliban-autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de aanslag in Kunduz. "Ik verzeker onze sjiitische broeders dat de taliban bereid zijn om hun veiligheid te verzekeren", aldus de politieverantwoordelijke van Kunduz.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen