Foto ter illustratie

Verenigingen van artsen willen dat ook zorgverleners derde coronaprik kunnen krijgen: "Er is wat ongerustheid"

De Belgische koepel van artsen en specialisten, het VBS, wil dat alle zorgverleners een derde prik van het coronavaccin kunnen krijgen. Eerder was al beslist dat alle 65-plussers zo'n derde prik kunnen krijgen, maar dat is ook nodig voor zorgverleners, vindt het VBS. Domus Medica, de vereniging van huisartsen, steunt de oproep.

De Belgische koepel van artsen en specialisten (VBS) heeft een brief gestuurd richting de ministers van Volksgezondheid. Ze pleiten daarin voor een derde prik voor alle zorgverleners. "Alle hulpverleners komen nog dagelijks in contact met besmette patiënten", aldus voorzitter van VBS Jean-Luc Demeere. En zorgverleners die uitvallen door een besmetting met corona, dat kunnen we ons echt niet meer permitteren, redeneert Demeere. 

We komen nog vaak in contact met covid-patiënten, er is wel wat ongerustheid bij de collega's

Roel Van Giel, van Domus Medica

"Voor de essentiële zorg, voor cardio, oncologie, zware operaties en ingrepen ... is er echt nog een grote achterstand. We hebben 8 maanden nodig om alles in te halen. Voor de niet-essentiële zorg spreken we over een achterstand van jaren. De uitval van artsen-specialisten, maar ook van huisartsen en verpleegkundigen, zou een catastrofe zijn", aldus Demeere.

Geen consensus over nut

De politiek besliste al dat de 65-plussers in ons land zo een derde "booster"-prik kunnen krijgen. De beslissing viel laat - tot onvrede van vaccinatiecentra die plots langer moesten openblijven - omdat ook de wetenschappelijke consensus over het nut van een derde prik even op zich liet wachten. "Voor de 65-plussers heeft het nut, zegt de wetenschap, maar over het nut van een derde prik voor zorgverleners zijn er nog maar weinig studies. Dus het is nog even wachten op advies", aldus Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica.

Maar toch steunt Van Giel de oproep. "Er is wel grote vraag naar vanuit de zorgverleners voor die derde prik. Wij zijn ook bij de groep die als een van de eersten werden gevaccineerd, en dat is al even geleden. En we komen dagdagelijks nog in contact met besmette patiënten. Er is wel wat ongerustheid bij de collega's, en van daar toch de vraag om toch ook in aanmerking te komen voor dat derde vaccin."

Meest gelezen