Visumproblemen houden Belgisch-Britse (19) aan de grond in Alaska tijdens recordvlucht rond de wereld

De Belgisch-Britse Zara Rutherford (19) zit met visumproblemen vast in de Amerikaanse staat Alaska. Voorlopig mag ze Rusland niet betreden. De pilote is bezig met een recordpoging om de jongste vrouw ooit te worden die een solovlucht rond de wereld maakt. Bovendien begint de tijd begint stilaan te dringen, want de weersvoorspellingen ogen niet al te gunstig

Het Russische visum van Rutherford verviel op 2 oktober. Ze liep vertraging op om op het startpunt in de stad Nome, in het westen van Alaska, te raken. De tijd dringt nu voor de pilote. Volgens de lokale weerdiensten zal het niet lang meer duren vooraleer de eerste sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen. Dat is slecht nieuws voor Rutherford. Door de sneeuw blijft ze mogelijk nog wat langer aan de grond gekluisterd, waardoor haar recordpoging in gevaar komt. 

In alle haast werd een nieuwe visumaanvraag ingediend bij het Russische consulaat in Houston in Texas. "We zijn zeker dat ze haar visum zal krijgen", zegt een woordvoerster van FlyZolo, het team dat Rutherford begeleidt. "Wanneer ze kan vertrekken, hangt af van het weer."

Reis over 5 continenten

Rutherford begon op 27 juli in Wevelgem aan haar avontuurlijke reis. Tijdens de trip zal Rutherford 57 landen doorkruisen, in de lucht welliswaar. Ondertussen stak de 19-jarige de Atlantische Oceaan al over. Ze maakte pitstops in IJsland en Groenland, waarna ze verder vloog naar Canada, de oostkust en het zuiden van de Verenigde Staten om vervolgens via de Caraïben in Colombia te belanden. Nadien vloog ze noordwaarts over Panama, Costa Rica, Mexico en opnieuw richting de VS. 

Vanuit Alaska zal Rutherford de Beringstraat oversteken naar Rusland en Japan. Daarna vliegt ze naar de Filipijnen, Indonesië en India om dan uiteindelijk via het Midden-Oosten terug te keren naar België, waar ze begin december wil aankomen. 

Bekijk hier de beelden van haar vertrek:

Videospeler inladen...

Nieuw wereldrecord

Als ze haar solovlucht tot een goed einde brengt, zal Rutherford 27.685 zeemijlen hebben afgelegd, het equivalent van 51.000 kilometer. Bovendien zal ze het record van de jongste vrouw ooit die een solovlucht rond de wereld maakte in een sportvliegtuig fors verbeteren. 

Het huidige record staat op naam van de Amerikaanse Shaesta Waiz, die 30 was op het moment van haar recordvlucht en zo'n 6 maanden onderweg was. De jongste man die de solovlucht volbracht, is Travis Ludlow. Op het moment van zijn reis rond de wereld was hij 18. 

Door een nieuw record te vestigen, wil de wetenschapsstudente meer meisjes warm maken voor de luchtvaart en STEM (Science Technology Engineering en Mathematics).

PA Wire/PA Images

Het ultralichte sportvliegtuig waarmee Rutherford de recordpoging onderneemt, is van het type Shark ultralight. Dat model wordt gezien als het snelste microlichte vliegtuig en heeft een kruissnelheid van 300 kilometer per uur.

De appel valt trouwens niet ver van de boom in de familie Rutherford. Haar Britse vader Sam werkte als legerpiloot in België. Hij gaf haar de kriebels voor de luchtvaart door. Op haar 14e begon ze aan de opleiding om een pilootbrevet te halen. 

Benieuwd waar Rutherford op dit moment vliegt? Volg het hier

De wereldrecordpoging van Zara Rutherford is te volgen bij verschillende VRT-netten. Op VRT NU verschijnen regelmatig reisverslagen van Zara's avontuur en ook op de onlinekanalen van Eén is haar tocht te volgen. In het voorjaar van 2022 is het volledige reisverslag te zien in een docureeks op Eén en VRT NU. 

Meest gelezen