Belgisch fregat Leopold I dan toch op weg naar internationale NAVO-oefening

Het fregat Leopold I zal dan toch kunnen deelnemen aan een grote oefening van de NAVO. Vorige week raakte bekend dat het fregat niet mocht meedoen omdat de jonge bemanning niet het verwachte niveau haalde. Maar de bemanningsleden kregen een extra opleiding, die ze nu met succes hebben afgerond. En dus kan de Leopold I toch deelnemen aan de NAVO-oefening.

Admiraal Jan De Beurme, de grote baas van de marine, toonde zich tevreden op Twitter. "Ik heb nooit getwijfeld dat de bemanning van de Leopold I met succes de extra opleiding zou afronden", stelt hij. 

Vorige week raakte bekend dat de Leopold I tijdelijk aan de ketting moest blijven en niet kon deelnemen aan de belangrijke NAVO-oefening “Joint Warrior”. "We zijn een stuk slachtoffer van de nieuwe jonge garde die zeer snel moest worden klaargestoomd”, klonk het. 

“Bovendien moet iedereen die op een schip wordt ingezet twee tot drie functies kunnen uitvoeren. Dat is eigenlijk uniek bij de marine en vergt dus twee tot drie keer meer opleiding van de jonge matrozen.”

Een oplossing werd gevonden in een extra opleiding. “De bemanning heeft de voorbije drie weken extra drills gekregen”, klinkt het bij de marine. “Er zijn extra opleiders bij gehaald met veel ervaring”. Een extra training die nu dus haar vruchten heeft afgeworpen.

Meest gelezen