Een groep pleindansers in Shanghai, in het oosten van China.
xuhedexuhede@163.com

Nieuw toestel legt dansende oma's vanop afstand het zwijgen op in China

In China is het een hype: oudere mensen, vooral vrouwen, die 's morgens of 's avonds op pleinen samenkomen om te dansen. Het is zo'n grote trend dat veel mensen onderhand hoorndol worden van de luide muziek die uit de boxen knalt. Daar hebben de Chinezen nu iets op gevonden: een apparaat dat vanop afstand luidsprekers kan uitschakelen. 

Het "pleindansen" zou niet enkel goed zijn voor de lichamelijke fitheid, maar vooral tegen de eenzaamheid waar de Chinese ouderen mee kampen zodra hun kinderen het huis uit zijn. Het komt ook vaak voor dat alleenstaande oudere vrouwen met hun kinderen mee naar de stad verhuizen, waar ze het moeilijk hebben om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Het dansen brengt mensen die anders amper zouden buitenkomen met elkaar in contact.

In de noordoostelijke stad Weifang zijn deze pleindansers tot laat in de avond van de partij.

China telt naar schatting zo'n 100 miljoen dansende ouderen, en voor veel stadsbewoners is de maat vol. De dansende senioren verzamelen zich vaak vroeg in de ochtend of laat op de avond op pleinen en in parken over heel China. Ze dansen veelal op de Chinese hits die ze kennen uit hun jeugd, en jagen die hits loeihard door hun boxen. De rust in woonwijken wordt op die manier meerdere keren per dag abrupt verstoord. 

Bitsige burenruzies

De dansers aanspreken heeft blijkbaar weinig effect. "Veel ouderen vinden dat heel China door hun generatie opgebouwd is en dat zij een bijzondere status hebben", klaagt een inwoner van de stad Guiyang, in het zuiden van China. "Wij jongeren hebben nog niks verwezenlijkt, dus wij hebben het recht niet om hen in vraag te stellen." Ook boetes voor geluidsoverlast houden de dansers niet tegen. 

De dansende senioren zorgen al jaren voor overlast, zo blijkt uit deze reportage van Wall Street Journal uit 2014 (Engels): 

Soms komt het tot echte ruzies. In de stad Shijiazhuang, in het noordoosten van China, hebben buurtbewoners het recht in eigen handen genomen door stinkende tofoe, verf en brandstof uit te smeren op de plekken waar de dansers samenkomen. Sommige plaatselijke media berichten zelfs over buurtbewoners die menselijke uitwerpselen naar de dansers gooien. 

Nieuw toestelletje legt boxen stil

Nu is er een toestelletje op de markt dat de dansers op een vredelievende, maar toch effectieve manier het zwijgen oplegt. Het apparaat maakt het mogelijk om vanop 50 meter afstand een luidspreker uit te schakelen. Op Taobao, de Chinese eBay, zijn de recensies lovend. "Het is eindelijk stil beneden", zegt een tevreden gebruiker. "De omaatjes denken al twee dagen dat hun luidspreker kapot is." Een andere koper noemt het een geweldige uitvinding: "Ik ben eindelijk baas in mijn woonbuurt. Dit is geen gewoon product, dit is sociale rechtvaardigheid!"

Of het nieuwe apparaatje ook op lange termijn een oplossing zal bieden voor de overlast, valt te betwijfelen. In de stad Lanzhou, centraal in China, heeft een dansgroep de gulden middenweg gevonden. Ze houden hun dansmomenten nu met behulp van Bluetooth-koptelefoons, en organiseren zo dagelijks hun eigen "silent disco".

Pleindansers in kostuum in de stad Shenyang, in het noordoosten van China.
Tian Weitao

Meest gelezen