(illustratie)
Jonas Hamers / ImageGlobe

Raad van State vernietigt vergunning voor 7 windturbines (waarvan er al 5 zijn gebouwd) in Lommel

De Raad van State heeft de vergunning voor 7 windturbines op Maatheide in Lommel vernietigd, na een klacht van de Vogelbescherming. Maar intussen heeft EDF Luminus al 5 van de 7 turbines gebouwd. 

"Maatheide is nu eenmaal een gebied waar heel veel trekvogels passeren", vertelt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Dat gaat van eenden, ganzen en kleine zangvogels tot roofvogels en kraanvogels. Elk voor- en najaar passeren daar honderdduizenden trekvogels. Het is onverantwoord om op zo'n plaats dergelijke constructies te bouwen, je weet dat daar dan slachtoffers zullen vallen." 

"De windturbines moeten onmiddellijk stilgelegd worden", Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen

Uit Deens onderzoek zou blijken dat vogels verrassend goed zijn in het ontwijken van windmolens, maar dat is volgens Rodts geen geldig argument. "Uit tellingen op Maatheide blijkt dat honderdduizenden trekvogels per jaar die route gebruiken, we mogen dus geen enkel risico nemen."

Ondanks het jarenlange protest van de natuurverenigingen, kreeg EDF Luminus in 2018 toch een vergunning van de provincie Limburg en toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Vogelbescherming Vlaanderen ging in beroep bij de Raad van State maar Luminus wachtte de procedure niet af en bouwde al 5 van de 7 turbines. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk.  

We zijn als natuurvereniging voor groene energie, maar niet als dat ten koste van de natuur gaat

Jan Rodts, Vogelbescherming Vlaanderen

"Wij willen alleszins dat de turbines onmiddellijk stopgezet worden", gaat Jan Rodts verder. "Hoewel de grote piek van de najaarstrek al voorbij is, gebruiken nog heel wat trekvogels op dit moment de route en dus vinden wij dat de turbines direct stilgelegd moeten worden."

Maar daar houdt het niet op voor Vogelbescherming Vlaanderen. "De trekroute van de vogels zal niet plots veranderen en om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen, eisen wij dat de turbines verplaatst worden. We zijn als natuurvereniging een voorstander van groene energie maar niet als dat ten koste van de natuur gaat", besluit Rodts.

Luminus zelf wil voorlopig niet reageren op het arrest van de Raad van State tot ze dat zelf ontvangen hebben. Voorlopig is dat nog niet het geval. 

Meest gelezen