Oud-Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) neemt in 2024 afscheid van actieve politiek

Voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal over drie jaar afscheid nemen van de actieve politiek. Dat kondigt hij aan in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. Bourgeois is nu nog Europees Parlementslid voor N-VA, maar zal in 2024 niet meer deelnemen aan de verkiezingen. 

Het politieke palmares van Geert Bourgeois is redelijk indrukwekkend. Hij stond mee aan de wieg van de partij N-VA, was tien jaar lang minister in de Vlaamse regering en schopte het in 2014 zelfs tot Vlaams minister-president. Na de jongste verkiezingen maakte hij de overstap naar het Europees Parlement. Sindsdien is hij Europees Parlementslid voor N-VA.

Al zal hij niet meer deelnemen aan de volgende verkiezingen in 2024. Dat kondigde hij aan in de Krant van West-Vlaanderen. "Je mag jezelf niet overleven," vertelde hij aan de krant. "In 2024 zal ik 73 jaar zijn. Dan zal mijn actieve carrière voorbij zijn."

In 2024 zal ik 73 jaar zijn, dan zal mijn actieve carrière voorbij zijn

Geert Bourgeois, Europees Parlementslid (N-VA)

Toch benadrukt Bourgeois dat hij zijn partij altijd vanop de achtergrond zal blijven ondersteunen. "Ik zal de politiek nooit helemaal loslaten", klinkt het."Ik wil heel graag intellectueel bezig blijven. Maar een nieuw mandaat lijkt me niet meer aangeraden. Ik heb alle vertrouwen in de volgende generatie."

Geen VRT-voorzitter

In datzelfde interview benadrukte de voormalige minister-president ook nog dat hij niet de nieuwe voorzitter zal worden van VRT. Huidig voorzitter Luc Van den Brande neemt binnenkort afscheid van de openbare omroep en het gerucht deed al langer de ronde dat Bourgeois zijn plaats zou innemen. Maar dat ontkent die laatste nu met klem.

"Dat zal niet gebeuren", zegt hij. Een functie als VRT-voorzitter zou namelijk moeilijk te combineren zijn met zijn functie als Europees Parlementslid. "Dat is onverenigbaar met mijn Europees mandaat. Ik zal dat niet inruilen voor de VRT. Ik voel me goed in Europa."

Meest gelezen