ROBIN UTRECHT

Gentse aanstoker van rellen tegen avondklok tijdens corona krijgt werkstraf

De 19-jarige Gentenaar die eind januari via sociale media had opgeroepen tot rellen als protest tegen de coronamaatregelen is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Als hij weigert om die uit te voeren, moet hij 10 maanden naar de gevangenis. Aan zijn oproep begin dit jaar werd geen gevolg gegeven. 

In verschillende landen kwamen mensen op straat om te protesteren tegen coronamaatregelen. Dat leidde in Nederland en Frankrijk zelfs tot rellen waarbij winkels geplunderd werden en jongeren de confrontatie aangingen met de politie. Die rellen inspireerde een 19-jarige Gentenaar om zelf oproepen tot rellen via de berichtenapp Telegram. Op 28 januari kondigden honderd mensen aan om te gaan vechten aan de Muide, een Gentse volkswijk. De politie kwam ter plaatse, maar het bleek loos alarm. 

Ik wilde nooit rellen veroorzaken, enkel protesteren tegen de maatregelen
veroordeelde Gentenaar die opriep tot rellen

De politie kon snel een 19-jarige onruststoker oppakken. Die zag het als een spel, waarvan hij de gevolgen had onderschat. "Ik startte met een account op Telegram en wilde enkel protesteren tegen de avondklok. Rellen wilde ik nooit veroorzaken", verklaarde hij tijdens zijn proces. Hij riskeerde een werkstraf van 300 uur of een vervangende gevangenisstraf van acht maanden. Het zijn 100 uur werkstraf en een plaatsvervangende gevangenisstraf van tien maanden geworden.

Meest gelezen