Gezondheidsraad adviseert voor kinderen tot 2 jaar een "rijstkorrel" tandpasta op tandenborstel, tot 6 jaar een "erwt"

De Hoge Gezondheidsraad heeft de hoeveelheid tandpasta die kinderen best gebruiken, bepaald. Jonge kinderen moeten hun tanden poetsen met tandpasta die 1.000 ppm (parts per million) fluoride bevat. Voor kinderen tot twee jaar gaat het om 0,125 gram tandpasta per poetsbeurt. Dat is ongeveer de grootte van een rijstkorrel. En supplementen die fluoride bevatten, zijn niet nodig, klinkt het nog.

Fluor is een stof die beschermt tegen tandbederf door het tandglazuur te versterken. De stof is ook terug te vinden in onze voeding en in pakweg drinkwater. Het was al langer bekend dat twee maal per dag poetsen met een tandpasta die fluor bevat, goed is. De hoeveelheid is echter van cruciaal belang. Recentelijk werden de aanbevelingen voor fluorgebruik bij kinderen herbekeken op Europees niveau. 

Voor kinderen tot zes jaar gaat het om 0,250 gram tandpasta, ofwel de grootte van een erwt. Voor oudere kinderen geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen: een tandpasta met een fluoridegehalte van 1.450 ppm en die aanbrengen over de volledige oppervlakte van de tandenborstel.

Lees wat er op de verpakking staat

"Er is een spanningsveld tussen enerzijds de positieve effecten van fluor op tandbederf of cariës, en anderzijds mogelijke negatieve effecten van overconsumptie", legt professor Stefaan De Henauw uit. Negatieve effecten kunnen bijvoorbeeld tandverkleuring zijn en remming van de groei.

Bij heel jonge kinderen bestaat het risico dat ze de tandpasta inslikken
professor De Henauw

Het nieuwe advies richt zich specifiek op jonge kinderen, zowel naar de hoeveelheid fluoride die de tandpasta mag bevatten, als naar de gebruikte hoeveelheid. "Fluor heeft enkel een positief effect bij rechtstreeks contact met de tand. Bij heel jonge kinderen bestaat het risico dat ze de tandpasta inslikken."
 
De Hoge Gezondheidsraad pleit er ook voor om het fluoridegehalte duidelijk aan te geven op de verpakking van tandpasta's en dit te controleren. Tandpasta's met meer dan 1.500 ppm fluoride mogen enkel verkocht worden in de apotheek en op voorschrift.

Meest gelezen