In april dit jaar was er nog een grote bosbrand op het militair domein in Brecht.

Morgen grote bosbrandoefening op Keiheuvel en De Most in Balen, brandweer vraagt omgeving te mijden

Op zaterdag 9 oktober vindt er op de Keiheuvel en De Most in Balen een grootschalige bosbrandoefening plaats.  Er zullen zo'n 150 brandweermensen en 50 voertuigen zijn uit 7 verschillende brandweerzones. De brandweer vraagt om de omgeving morgen te mijden. 

Wie morgen een wandeling gepland heeft op het domein Keiheuvel in Balen, zal toch iets anders moeten bedenken. De brandweer vraagt om de omgeving, waaronder ook het wandelgebied achter de speeltuin en de omgeving van het vliegveld, te vermijden. De speeltuin zelf is gewoon toegankelijk. "Het is absoluut de bedoeling dat mensen trachten daar weg te blijven, we rijden daar met voertuigen op het terrein rond. Dat kan toch wel gevaarlijk zijn voor wandelaars", zegt Koen Bollen van de brandweerzone Kempen.

"We vragen zeker ook aan onze eigen mensen om heel voorzichtig te werken, het is en blijft een oefening. Buurtbewoners zullen mogelijk wel een blushelikopter zien overvliegen tijdens de oefening."

Meer bosbranden de voorbije jaren

Het risico op grote bosbranden in de regio is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. En de bosbranden van de voorbije jaren hebben bewezen dat de brandweer zich maar beter goed voorbereidt, zegt Koen Bollen. "Denk maar aan de grote brand op het Groot Schietveld in Brecht dit jaar. Het jaar daarvoor was er brand in De Liereman in Oud-Turnhout. We hebben grote branden gehad in Kalmthout maar ook in Balen hebben we al wat kleine brandjes gehad. We zien ook met de klimaatveranderingen dat we meer en meer droogtes krijgen, en we willen op al die rampscenario's uitermate goed voorbereid zijn."

Onze brandweermensen zijn heel gemotiveerd om de procedures in te oefenen

Koen Bollen van de Brandweerzone Kempen

In de voormiddag zijn er workshops voor de brandweer. In de namiddag is er een grote bosbrandoefening met de inzet van korpsen uit maar liefst 7 brandweerzones met een 50-tal voertuigen, een blushelikopter en ondersteuning vanuit Nederland. "Die mensen kunnen hier nu op het terrein echt wel oefenen, ze zijn heel gemotiveerd om de procedures in te oefenen, want ze weten ook echt wat het belang daar van is", zegt Koen Bollen nog.

In de 17e Escadrille Lichtvliegwezenlaan geldt die dag een snelheidsbeperking van 30 km/u, wegens het aan- en afrijden van hulpdiensten. De Pelterweg is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer, dus ook als fietser of wandelaar te mijden, laat de gemeente Balen weten.

Meest gelezen