Anneke Verbeeck uit Gent schrijft tekst voor Het Groot Dictee Heruitgevonden: "Heb zelf veel woorden moeten opzoeken"

In meer dan 70 bibliotheken wordt vanavond de tekst van Anneke Verbeeck uit Wondelgem voorgelezen in teken van het Groot Dictee Heruitgevonden. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd vijf jaar geleden voor het laatst op televisie uitgezonden. Sindsdien is Het Groot Dictee heruitgevonden, waarbij er gedicteerd wordt in Vlaamse bibliotheken.

Uit 153 inzendingen werd de tekst van Anneke Verbeeck gekozen. De wedstrijd Verhaal voor Dictee zocht een nieuwe tekst voor de opvolger van het klassieke Groot Dictee der Nederlandse Taal. "Met dank aan corona heb ik de schrijversmicrobe terug opgepikt en deze tekst is daar het resultaat van", zegt Anneke trots.

Er zitten woorden in die iedereen kent, maar die verraderlijk zijn
Anneke Verbeeck

Waarover het verhaal zal gaan, mag Anneke nog niet zeggen. "Er gebeurt iets in de bibliotheek en dan wordt het heel spannend", zegt ze. "Er zitten heel wat woorden in die we wel kennen, maar waarover ze kunnen twijfelen hoe het geschreven wordt. Het zullen dus geen rare, vreemde woorden zijn, maar het zijn van die verraderlijke."

"Eindigde altijd in de middenmoot"

De tekst ligt veilig bij haar thuis in een kluis. Want dat blijft nog even top secret. Opvallend: Anneke heeft geen enkele keer meegedaan aan het Groot Dictee der Nederlandse taal toen het werd uitgezonden op televisie. "Op één of andere manier was er precies altijd wel een andere verplichting. De online dictees heb ik elk jaar meegedaan, maar ik zat altijd in de middenmoot. Ik heb nu ook heel veel woorden moeten opzoeken om te weten hoe het geschreven is. Als ik het zo los uit de pols moet schrijven, vind ik het niet evident om alles onmiddellijk juist te schrijven."

Wie wil deelnemen deze avond, vind meer informatie op de site van De Schrijfwijzen. Anneke zelf zal aanwezig zijn in de Permeke bibliotheek in Antwerpen. "Ik zal ervan genieten om mensen te zien zwoegen op mijn tekst."

Meest gelezen