James Arthur Photography

Het is officieel: vanaf 15 oktober heb je Covid Safe Ticket nodig om op café te gaan in Brussel

Het Brussels parlement heeft de wet goedgekeurd over de invoering van het Covid Safe Ticket (CST) in bepaalde sectoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Covid Safe Ticket zal binnenkort niet alleen gevraagd worden op massa-evenementen en in discotheken, maar ook in de horeca, sportclubs, cultuurhuizen en zorginstellingen. 

In het Brussels Hoofdstedelijk gewest zal je vanaf 15 oktober niet op café kunnen gaan zonder Covid Safe Ticket. Met een CST kun je bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent, recent negatief bent getest of het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus. 

Het CST is in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest al sinds 1 oktober verplicht bij evenementen en in discotheken, maar vanaf 15 oktober zul je het ook op verschillende andere plaatsen moeten tonen om toegang te krijgen. Het gaat dan om cafés, restaurants, sport- en fitnessclubs, handelsbeurzen, congressen, cultuurhuizen en andere plaatsen die tot de recreatie- of feestsector behoren. Ook in ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen wordt het verplicht voor bezoekers.

Een belangrijk principe is dat enkel bezoekers een Covid Safe Ticket moeten tonen, wie op die plaatsen werkt, is niet verplicht er een te hebben. 

Dus een kelner kan een CST vragen aan wie een café binnen wil, maar moet er zelf geen hebben. Hij moet wel een mondmasker dragen.

In het ziekenhuis moet je een CST voorleggen als bezoeker, maar niet als je er werkt of als je patiënt bent.

Wie de regels niet volgt kan een boete krijgen tussen de 50 en 500 euro. Voor organisatoren kan de boete oplopen tot 2.500 euro. De nieuwe regels gaan in op 15 oktober, maar wellicht zullen pas vanaf 1 november boetes volgen. De regeling zal drie maanden gelden, tot 15 januari 2022 en wordt elke maand geëvalueerd.

Er wordt geen CST gevraagd op terrassen van cafés en restaurants, op het openbaar vervoer, bij overheidsdiensten, bij educatieve activiteiten, in winkels en op de werkplek. Ook in de privésfeer is een CST niet van tel, tenzij het om een evenement gaat met meer dan 50 personen binnen of meer dan 200 buiten.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ziet zich genoodzaakt om deze maatregelen in te voeren, omdat de vaccinatiegraad er nog niet zo hoog ligt als bijvoorbeeld in Vlaanderen.

Meest gelezen