Is aluminium hét bouwmateriaal van de toekomst? KU Leuven test het uit door proefbrug in Ranst in brand te steken

Wetenschappers van de KU Leuven hebben vandaag in Ranst getest hoe een aluminium constructie reageert tijdens een brand. Dat doen ze in een testopstelling waarbij ze een brug in brand steken. De kennis is van groot belang in het onderzoek naar het gebruik van aluminium als duurzaam alternatief voor huidige bouwmaterialen zoals staal. 

Om een zo realistisch mogelijke proefopstelling te creëren, bouwden de onderzoekers een brug van 6 meter lang en 2 meter hoog, daarna stelden ze de constructie van meer dan 1.800 kg bloot aan een brandhaard. De brug werd opgewarmd tot maar liefst 550 graden Celsius maar gaf geen krimp. 

Om te weten te komen hoe aluminium reageert tijdens een brand stelden onderzoekers van de KU Leuven een testconstructie bloot aan een brandhaard (beeld ATV):

Videospeler inladen...

Aluminium wordt vandaag al veelvoudig toegepast in de auto-industrie, lucht- en ruimtevaart maar wordt zelden gebruikt als structureel bouwmateriaal. Nochtans biedt het superlichte materiaal tal van duurzame voordelen: het heeft nauwelijks onderhoud nodig, constructies kunnen makkelijk en snel gemaakt worden, recyclage heeft een lagere CO2-uitstoot vergeleken met andere bouwmaterialen zoals staal én door het lage gewicht kunnen afzonderlijke elementen zonder problemen getransporteerd worden naar moeilijk bereikbare gebieden.

Natuurlijk zijn er niet enkel voordelen maar ook beperkingen. Aluminium is 3 tot 4 keer meer geleidend dan staal en 100 keer meer dan beton, wat het bijzonder brandgevoelig maakt. Onderzoekers van KU Leuven onderzoeken hoe de verschillende componenten van een aluminiumbrug onderling reageren tijdens een brand en wat de impact is van de hoge temperaturen op de constructie nadat deze is afgekoeld. 

"Tijdens het branden, meten we de vervormingen van het aluminium en de temperatuur zodanig dat we het thermische gedrag aan het mechanische kunnen koppelen", verduidelijk Tom Molkens, expert bouwmaterialen en constructies aan KU Leuven. "Achteraf zullen we stukken uit de brug zagen, om na te gaan wat het nabrandgedrag is van de structuur." Die kennis is van groot belang om de structuur van een aluminiumbrug te kunnen verbeteren zodat ze als duurzaam alternatief kan dienen voor de huidige structurele bouwmaterialen. 

Meest gelezen