© Radio 2

Kinderen Antwerpse buurtscholen maken stad proper voor Little Amal

Deze voormiddag deden de kinderen van De Mozaïek in Deurne en De Kleine Jacob in Antwerpen een opruimactie in het stad. Samen met lokale handelaars maakten ze het Koningin Astridplein proper. "We doen dit voor het klimaat. Maar ook voor Little Amal. Zij komt straks naar hier, daarom moet het hier proper zijn", vertellen de kinderen op Radio 2 Antwerpen.

Kinderen van De Mozaïek en De Kleine Jacob hebben vandaag het Koningin Astridplein helemaal vrij van zwerfvuil gemaakt. Na het poetsen maakten de kinderen nog kennis met Tony en Jamel, twee straatvegers van de stad Antwerpen. Ze speelden ook nog een afvalspel waardoor ze al doende leerden recycleren. "Het was hier heel vies. Per twee kregen we een afvalknijper en zo hebben wij de wereld een beetje mooier gemaakt", vertelt een van de kinderen op Radio 2 Antwerpen.

"Het Astridplein is de toegangspoort tot Antwerpen en die wil iedereen proper houden, zowel bewoners, pendelaars als handelaars", vertelt Jasmijn Meirsman, site manager van de regio Centraal Station voor de stad Antwerpen. "Dit is de perfecte gelegenheid om te tonen dat we er samen aan willen werken. En ook om de kinderen van de buurtscholen te enthousiasmeren voor een propere stad. Het is heel fijn om te zien dat ze zo betrokken zijn. Ze hebben al verschillende lessen over klimaat gehad en hebben dus echt toegewerkt naar deze opruimactie."

Helpende handen voor straatvegers

Ook straatvegers Tony en Jamel waren erg blij met de helpende handen vandaag. "Wij moeten elkaar steunen, de handelaars, de kinderen en wij, de straatvegers. Samen houden we onze stad proper, want helaas zijn er nog altijd mensen die hun afval gewoon op de grond gooien. We moeten de kinderen aanleren dat ze dat niet mogen doen", vertelt Jamel, die nu twee jaar werkt als straatveger.

Dankjewel Tony en Jamel om voor ons elke dag de straten proper te houden

Kinderen basisschool De Mozaïek en De Kleine Jacob

De kinderen vroegen nog aan Tony, die al sinds 2007 de straten van Antwerpen kuist, of hij zijn job graag doet, en daar kon hij alleen maar positief op antwoorden. "Dankjewel, om het hier zo proper te houden, dat is heel lief van jou", zeggen de kinderen hem.

Lokale handelaars

Martijn Dresen, uitbater van het Radisson en het Park Inn hotel, is een van de lokale handelaars die deze ochtend zelf met de bezem in de hand op het plein stond. "We vinden het een fantastisch initiatief dat we samen met de stad gelanceerd hebben. Naast het mooiste station van de wereld, vind ikzelf, wil je er een proper plein bij hebben. Het Koningin Astridplein is ook echt het visitekaartje van Antwerpen. En vandaag zetten we allemaal de schouders eronder om dat plein zo mooi te krijgen."

Jong begonnen is half gewonnen: we stomen hen nu al klaar voor een mooie en propere toekomst

"We vinden het belangrijk om die band met lokale scholen heel sterk te houden. Zij zijn straks de toekomst en wie weet zal een van hen hier later werken. Jong begonnen is half gewonnen. Het zijn zij die we moeten koesteren en warm maken om het hier proper te houden", vertelt Martijn Dresen nog.

Voor Little Amal

De kinderen zagen de nood van de opruimactie duidelijk in en pronkten met hun volle vuilniszakken. "Er bestaan hele vieze mensen en daarom willen wij de wereld een handje helpen. Overal hebben we nog sigarettenpeuken gevonden, sigarettenpakjes, plastieken flesjes, blikken, kleren en vijf euro!", vertellen de kinderen. Er is ook nog een andere reden waarom ze vandaag extra hun best deden om het hier zo proper mogelijk te maken. "Amal komt straks naar hier en wij willen haar verwelkomen. Zij komt helemaal van Syrië naar hier. Daarna gaat ze verder naar Engeland. Dat is 8.000 kilometer", vertelt een van hen.

Amal wordt straks rond 18.30 uur verwacht op het Operaplein, en ze zal dan via de Meir naar het Theaterplein wandelen. En voor wie vanavond niet in Antwerpen geraakt, is ze er morgen ook nog. Vanaf 14.00 uur is ze te zien  op het Moorkensplein in Borgerhout. Daar kan je een papieren bloem maken met een welkomstboodschap voor de 9-jarige Amal uit Syrië. Om 18.00 uur gaat Amal slapen in de kerk van het Laar in Borgerhout.

Bevan Ross

Meest gelezen