Kinderopvang in Borgerhout moet onverwacht sluiten door tekort aan verzorgers: "In shock door abrupte communicatie"

Tientallen ouders uit Borgerhout zijn boos omdat ze van de stad Antwerpen deze week plots te horen hebben gekregen dat hun kinderopvang eind deze maand de deuren sluit. Dat meldt ATV. Volgens de stad Antwerpen zijn er te weinig kinderverzorgers om de opvang op een veilige manier open te houden. "We wisten dat de opvang ooit zou sluiten, maar deze mededeling komt erg abrupt. Dit is heel shockerend", zegt Sanne Dupont, één van de ouders.

In Borgerhout wordt het pijnlijk duidelijk dat er een groot personeelstekort is in crèches. De ouders van zo'n 36 kindjes kregen er eergisteren van het Antwerps stadsbestuur te horen dat stedelijke kinderopvang Merlijn eind deze maand zal sluiten. De opvang zou op lange termijn sowieso sluiten omdat het gebouw verouderd is en omdat de stad kleinere opvanglocaties systematisch wil integreren in grotere, moderne locaties. Maar de sluiting komt nu veel vroeger dan gedacht, zeggen de ouders. 

Aan ons is bevestigd dat onze kinderen hun termijn nog konden afmaken in deze kinderopvang

Sanne Dupont, ouder

"We wisten dat er ooit een fusie ging komen, maar aan ons is bevestigd dat onze kinderen hun termijn nog konden afmaken op deze locatie. Er werden zelfs nog kindjes ingeschreven voor januari. Deze abrupte mededeling is dan ook voor iedereen verbijsterend en shockerend", zegt ouder Sanne Dupont op Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het gesprek met ouder Sanne Dupont over de sluiting van het kinderdagverblijf:

Alternatieve locatie

De stad voorziet wel een alternatieve locatie waar alle kinderen en begeleiders naartoe kunnen verhuizen. Het gaat om kinderopvang Deugniet in de Seefhoekwijk, zo'n anderhalve kilometer verder. "Maar dat is een veel grotere crèche met meer dan 100 kindjes. Wij hebben bewust gekozen voor een kleinschalige crèche, waar we met de ouders ook een lokaal netwerk vormen", zegt Dupont. "Voor sommigen kan de alternatieve locatie een oplossing zijn, maar voor velen niet. Het is jammer dat noch wij, nog de begeleiders hier inspraak in hebben gekregen."

Veiligheid primeert

Nabilla Ait Daoud (N-VA), de Antwerpse schepen voor Kinderopvang,  begrijpt de verontwaardiging bij de ouders. Ze benadrukt wel dat de sluiting van de kinderopvang onvermijdelijk is. 

We moeten de dienstverlening afwegen tegen de veiligheid van de kinderen en de verzorgers

Nabilla Ait Daoud, schepen voor Kinderopvang (N-VA)

"Door het nijpend tekort aan kinderbegeleiders op de arbeidsmarkt zijn we nu genoodzaakt om sneller te schakelen, zeker nu er veel verzorgers wegvallen door corona. We moeten een zo goed mogelijke dienstverlening afwegen tegen de veiligheid van de kinderen en de verzorgers. Die veiligheid komt altijd op de eerste plaats', zegt Ait Daoud. "Daarbij worden de grotere kinderdagverblijven ook verdeeld in kleinere leefgroepen met 18 kindjes. Dat zijn dus ook knusse, huiselijke groepjes."

De schepen hoopt dat Vlaamse minister Wouter Beke (CD&V) actie onderneemt om het tekort aan kinderverzorgers op te lossen. "Het beroep moet aantrekkelijker gemaakt worden en de werkdruk moet omlaag", besluit Ait Daoud. 

Meest gelezen