Represented by ZUMA Press, Inc.

Kleindochter Italiaanse dictator Benito Mussolini herkozen in Romeinse gemeenteraad met hoogste aantal stemmen

De kleindochter van de Italiaanse dictator Benito Mussolini is herkozen in de gemeenteraad van Rome. Ze haalde meer dan tien keer zoveel stemmen als de vorige keer en het hoogste aantal van de hele raad. Ze komt op voor de extreemrechtse partij Broeders van Italië.

In 2016 had Rachele Mussolini genoeg aan 657 stemmen voor een zitje in de Romeinse gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder deze week kreeg ze 8.200 stemmen, het meeste van alle raadsleden. Rachele Mussolini is 47. Ze is genoemd naar haar grootmoeder, de tweede vrouw van Benito Mussolini.

Wie was Benito Mussolini?

Benito Mussolini was van 1922 tot 1943 minister-president - en al snel dictator - van Italië. Hij installeerde het fascisme, een extreme vorm van nationalisme. Zijn bijnaam was Il Duce (de leider). 

Mussolini onderdrukte de oppositie, controleerde de pers en voerde ook anti-joodse wetten in. Uiteindelijk schaarde hij zich aan de zijde van de Duitse dictator Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1943 werd Benito Mussolini afgezet en gearresteerd. Hij keerde nog even terug met een schijnregering onder Hitlers invloed, maar aan het einde van de oorlog moest hij vluchten. Hij werd opgepakt door het verzet en geëxecuteerd op 28 april 1945.

Ik ben herkozen door mijn harde werk, niet door mijn achternaam

"In het verleden werd ik alleen maar geïnterviewd door mijn familienaam, maar de laatste jaren krijg ik ook vragen over mijn werk in de gemeenteraad", reageerde Rachele Mussolini op haar overwinning. "Ik ben herkozen door mijn harde werk, niet door mijn achternaam."

Ze noemt haar achternaam een last. Over de politieke erfenis van haar grootvader spreekt ze zich niet uit, maar ze is wel naar eigen zeggen tegen de verheerlijking van het fascisme. 

De extreemrechtse partij van Rachele Mussolini, Broeders van Italië, maakt deel uit van een rechts blok dat de burgemeestersjerp probeert te veroveren in Rome. Hun kandidaat Enrico Michetti neemt het over twee weken op tegen de centrumlinkse kandidaat Roberto Gualtieri. Gualtieri is volgens de peilingen de favoriet.

Meest gelezen