© Lantis

Bouwheer Lantis verhuist vissen, kikkers en padden voor graafwerken Scheldetunnel op Linkeroever

Op Linkeroever in Antwerpen zijn de voorbije week honderden stekelbaarzen, kikkers en padden verhuisd. Het deel van de zogeheten Tophatgracht waarin ze zaten, zal gedempt worden voor de Oosterweelwerken. De dieren werden op een diervriendelijke manier gevangen. "De vissen werden bijvoorbeeld met elektroshocks tijdelijk verdoofd om ze gemakkelijker te kunnen vangen en te verhuizen", zegt Koen Maes, expert natuur van Lantis.

Dinsdag werd al een eerste lading stekelbaarzen en kikkers gevangen in twee armen van de Tophatgracht. "In het zuidelijk deel werden tientallen stekelbaarzen gevangen en twee bruine kikkers. De noordkant van de Tophatgracht bevatte meer dieren, namelijk enkele honderden drie- en tiendoornige stekelbaarzen, alsook enkele kikkers en padden", zegt Koen Maes, expert natuur van Lantis. 

Verdoofd met elektroshocks

De dieren werden op een diervriendelijke manier gevangen met lichte elektroshocks. Daardoor raken ze even verdoofd en kunnen ze afgevangen worden. Ze werden meteen weer vrijgelaten in een deel van de gracht dat open zal blijven. Het gaat dan ook om beschermde diersoorten, zegt Koen Maes. "Dat geldt zowel voor de vissen als voor de amfibieën, en natuurlijk hangt het hele ecosysteem daar aan vast. De futen die daar in de beek leven of de reigers die daar wonen hangen ook af van de vis in die beek, en hebben dus baat bij het verhuizen van die vis."

Eerder werden er ook al zaden verzameld van beschermde planten, om die ergens anders te zaaien. En voor er bomen worden gekapt of oude gebouwen gesloopt worden, worden die gecontroleerd op vleermuizen. 

© Lantis

Meest gelezen