Foto Radio 2: Preventieschepen Abdrahman Labsir en burgemeester Alexander Vandersmissen (vooraan), de stadstoezichters en de bikers van de politie.

Mechelen heeft actieplan om fietsdiefstal omgeving station te voorkomen

De stad Mechelen heeft een actieplan om het aantal fietsdiefstallen terug te schroeven. Er komen stadstoezichters die de fietsenstallingen in de stationsbuurt in de gaten zullen houden, en ook camera's. Bovendien zal de fietsenstalling onder de Postzegelbrug ook worden afgesloten. 

Wie zijn fiets aan het station in Mechelen laat staan, zal dat binnenkort met een geruster hart kunnen doen. Zo wordt de fietsenstalling onder de Postzegelbrug omheind. "We gaan de fietsenstalling afbakenen met hekken, met nog maar 4 toegangen. Op dit moment is de fietsenstalling een open zone waar iedereen binnen en buiten kan langs verschillende kanten, en dat is niet goed", zegt burgemeester Alexander Vandermissen (Open Vld).

De omgeving rond het station in Mechelen is al jaren een hotspot voor fietsdiefstallen, sinds begin dit jaar werden al meer dan 100 fietsen gestolen. "We hebben daar met de politie de voorbije jaren hard op gewerkt in de volledige stad, wat toch heel wat resultaten heeft opgeleverd. Maar we willen nu ook hier infrastructureel ingrijpen, zodat we ook de fietsdiefstallen aan het station nog verder naar beneden kunnen halen".

Continu toezicht

De stad heeft extra stadstoezichters aangeworven die de fietsenstallingen in de stationsbuurt in de gaten zullen houden. "Zij starten hier vooral om de sociale controle te verhogen, maar ook om fietsen te kunnen labelen wanneer er zwerffietsen zijn. We gaan ook twee bijhorende camera's plaatsen onder de brug, die echt uitkijken op de fietsen  en de toegangen goed in het oog houden, zodat we een maximaal zicht hebben op eventuele diefstallen die zouden gebeuren", zegt Vandersmissen nog.

De stad werkt ook samen met Securail en de spoorwegpolitie, voor eventuele verplaatsingen van fietsdieven die de trein nemen.

Het actieplan gaat in vanaf 1 november.

Meest gelezen