Videospeler inladen...

Tijd van het jaar voor de Limburgse mikkemannen: alleen in deze Bilzense bakkerij zijn ze erkend als streekproduct

In bakkerij Vangronsveld in Bilzen geuren de ovens sinds deze week weer naar vers gebakken mikkemannen. Hoewel het seizoensgebak een bredere traditie kent in Limburg, zijn de “soekermennekes” van bakker Bert Vangronsveld en zijn nachtpeloton de enige die erkend zijn als Vlaams streekproduct. “Naast het recept steken wij veel arbeid in de vorm: we kneden en knippen onze stukjes deeg tot herkenbare figuurtjes met een kopje, armpjes en beentjes”, klinkt het ijverig.

Volgens de traditie loopt het mikkemannenseizoen vanaf de eerste zondag van oktober tot en met Sinterklaas. “De eerste lading valt samen met de kermis van Bilzen”, vertelt bakker Bert Vangronsveld. “Volgens de overleving komt de term ‘mik’ van het Latijnse ‘mica’, wat kruimel betekent. Van restjes deeg, vlaaiendeeg bijvoorbeeld, werden mannetjes gekneed. Er werd nooit iets weggegooid, en al helemaal niet tijdens de kermis. Dat gebruik is door de jaren heen uitgegroeid tot een onvervalste traditie.”

Authentiek recept

In 2015 werden de mikkemannen van bakkerij Vangronsveld als streekproduct erkend, een label dat de productie op ambachtelijke wijze garandeert. “Men hechtte veel belang aan het feit dat we heel wat aandacht besteden aan de vorm van zo’n mikkemannetje. We kneden en knippen heel herkenbare figuurtjes met armpjes, beentjes en een mooi kopje. Verder hanteren we ook een authentiek recept, hetzelfde dat mijn vader destijds gebruikte voor zijn mikkemannen. De precieze inhoud en verhoudingen zijn natuurlijk een geheim. Maar ik kan wel verklappen dat we een rijk deeg gebruiken met behoorlijk veel rozijntjes, parelsuiker, heel wat goede boter.”

(Lees verder onder de foto.) 

Per dag worden er ongeveer 250 tot 300 mikkemannen gemaakt door bakker Bert en zijn nachtpeloton. “In het weekend loopt dat op tot het dubbele”, voegt de ambachtsman toe. “Het werk in de bakkerij begint midden in de nacht, maar het kneden van de mikkemannen staat doorgaans pas vanaf halfacht op het programma. Het gaat om een seizoensproduct, naast ons gebruikelijke assortiment. Er kruipt veel tijd en werk in, maar het resultaat is dan ook een eerlijk en mooi product.”

De legende van de mikkemannen is erg bekend in Bilzen: ze werden gekneed met restjes deeg tijdens de kermisperiode
Vaste klant

“Ik koop hier elk jaar mijn mikkemannen, vanaf de allereerste week”, zegt een vaste klant. “De legende is heel bekend in Bilzen: dat ze vroeger met restjes van baksels op de kermis werden gemaakt. Mijn vrouw en ik zijn er gek op. Zowel op de vorm als op de smaak. Ze ogen erg appetijtelijk en smaken lekker zoet en vers. Mikkemannen zijn niet goedkoop, maar je proeft dan ook dat ze met precisie en liefde voor het vak zijn gemaakt.”

Meest gelezen