Nieuw vrijetijdshuis en bibliotheek in Tessenderlo: "Blij dat de knoop is doorgehakt"

Het cultuurcentrum op de Vismarkt in Tessenderlo is verouderd en daarom verhuist alles wat met cultuur te maken heeft naar het Kolmenveld in het centrum. Daar komt onder meer een theaterzaal met 350 zitjes en een nieuwe bibliotheek. Het oude cultuurcentrum wordt verbouwd en zal enkel als feestzaal gebruikt worden.

De nieuwe vrijetijdssite op het Kolmenveld moet een ontmoetingsplek worden voor de Looienaars en de mensen uit de buurt: "Er komt een theaterzaal met 350 zitjes, een bibliotheek van 600 m², de kantoren van de vrijetijdsdiensten en een ruimte waar Looienaars en mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten", zegt schepen van Cultuur Alies Smeets (CD&V). "We zijn in 2016 al begonnen om dit te bestuderen, ik ben dus blij dat we de knoop hebben doorgehakt."

Het gebouw op de Vismarkt zal behouden blijven als polyvalente ruimte met vergaderzalen, maar zal verbouwd worden. Ook de omgeving zal daarin worden meegenomen.

Mobiliteit

Op de nieuwe vrijetijdsite is er ook voldoende ruimte voorzien voor een parking: "Het is vlakbij het centrum en het gaat gemakkelijk toegankelijk zijn", gaat Smeets verder. "Er is plaats voor fietsers en er komen 50 ondergrondse parkeerplekken voor auto's dus het zal sowieso een betere oplossing zijn dan op de Vismarkt."

De bouw van het vrijetijdshuis kost in het totaal 10 miljoen euro en de gemeente wil volgend jaar de bouwplannen klaar hebben.

Fusie Ham

De gemeentes Tessenderlo en Ham hebben deze week ook een principiële beslissing genomen om te fuseren en dus heeft dit ook een impact op de inwoners van Ham. "In Ham is een bibliotheek maar geen cultuurcentrum dus het zal voor zowel de inwoners van Tessenderlo als van Ham een unieke plek worden", zegt Smeets. "Hoe de vrijetijdsdiensten op elkaar moeten inspelen, moeten we uiteraard nog bekijken."

Meest gelezen