Radio 2

Nieuwe legale graffitimuur in Gent

De stad Gent en het stadsontwikkelingsbedrijf openen een nieuwe muur voor graffiti-straatkunstenaars. Op dit moment zijn er 5 openbare plaatsen in Gent waar ze mogen spuiten, maar omdat 1 gedoogzone weg moet, wordt die vervangen door een nieuwe muur. Kunstenaar en schilder Maarten Leenknecht mocht er als eerste aan de slag.

Omdat er een nieuwe brug komt aan de Oude Dokken in Gent moet de gedoogzone voor graffitikunstenaars er verdwijnen. De Verapazbrug verschijnt er over het Handelsdok en zal de Muidelaan met de Afrikalaan verbinden. Er is nu een andere plek waar de artiesten heen kunnen. 

Het alternatief is een muur aan de Koopvaardijlaan. Daar waren al kunstwerken te bewonderen aan weerskanten van de muur. Maar nu staat er een infobord dat officieel toestemming geeft om de volledige muur in te palmen met allerlei kleurrijke werken.

Hier wordt er nie gebufft moar ge wordt zeekers gecrosst
kunstenaar Maarten Leenknecht

Kunstenaar Maarten Leenknecht mocht er als eerste officiële straatartiest aan het werk. Hij heeft er een unieke Gentse leuze aangebracht: "Hier wordt er nie gebufft moar ge wordt zeekers gecrosst". "Dat is graffitaal voor: uw werk wordt hier niet verwijderd, maar zal wel zeker overschilderd worden", zegt de kunstenaar. 

De kunstwerken die graffitspuiters op de 5 plaatsen in de stad mogen spuiten worden dan ook regelmatig overspoten. Leenknecht denkt dat zijn leuze ook geen lang leven zal beschoren zijn: "Als het komend weekend mooi weer is, zal er zeker iets bijkomen. Maar dat is goed, dat is net de bedoeling van deze nieuwe plek."

Foto van hoe de muur eruit zag voor Maarten Leenknecht zijn actie-Stad Gent

Toeristische trekpleister

Het feit dat de stad Gent dergelijke plaatsen aanbiedt aan kunstenaars en schilders wordt enorm geapprecieerd, zegt hij. Niet alleen door de kunstenaars zelf, maar ook door geïnteresseerde buitenlanders. "Graffiti en streetart trekken in Gent ondertussen veel toeristen aan. Vooral het bekende "graffitistraatje" is zo een plek, en ik denk dat niet veel steden zo'n centrale gedoogzone hebben. Er zit zeker toekomst in street art."

Graffiti en streetart trekken in Gent heel veel toeristen aan
Maarten Leenknecht

Gent heeft op dit moment 5 officiële en iets minder officiële graffitiplekken: de zogenaamde "gedoogzones" waar de activiteit wordt toegelaten. Er zijn, naast de nieuwe aan de Koopvaardijlaan, nog twee legale zones aan de Denderlaan en onder het Keizersviaduct. 

Daarnaast zijn er twee gedoogzones aan de grindbakken aan de Oude Dokken en het befaamde "graffitistraatje" of de Werregarenstraat, een toeristische trekpleister, in het centrum van de stad. Er is ook een oefenzone gecreëerd door buurtbewoners op het terrein van de Meubelfabriek, in de wijk de Brugse Poort. 

Vandalisme versus straatkunst

Graffiti heeft lang een kwalijke reputatie gehad: "Lang is het als vandalisme beschouwd. Maar ondertussen is het geëvolueerd naar straatkunst en de dag van vandaag wordt dat populairder."

Ondertussen is het vandalistische geëvolueerd naar straatkunst

Maarten Leenknecht

Het verschil tussen graffiti en straatkunst is dat het eerste meer in de illegale sfeer zit. Graffiti heeft lang, en soms nog, een negatieve connotatie. Graffiteurs spuiten soms op openbare gebouwen uit protest tegen een maatschappelijk gegeven, of zelfs tags (dat zijn een soort handtekeningen om te tonen dat zij er waren) in het wilde weg. "Veel graffiteurs in de jaren 80 en 90 zijn de grondleggers geweest voor de streetart, zoals we die nu zien. Al die mooie grote kunstwerken worden nu meer en meer in opdracht gemaakt", zegt Leenknecht.

Een weetje: volgens het woordenboek is het woord "graffiti" Italiaans voor "ingekraste tekeningen". Het werkwoord is "graffiare" wat krabben of schrammen betekent.  

Meest gelezen