Nieuwe ontsluitingsweg in Maasmechelen omzeilt 12 verkeerslichten en maakt Eisden-Dorp meer leefbaar

In Maasmechelen is deze namiddag de Oostelijke Ontsluitingsweg geopend. Dat is een kortere weg op de zeer drukke N78, zeg maar de Noord Zuidverbinding van het Maasland. Het verkeer moet er nu vlotter verlopen en Eisden-Dorp moet een stuk leefbaarder worden.

Het verkeer dat de ontsluitingsweg neemt van Maaseik naar Lanaken, vermijdt maar liefst 12 verkeerslichten, en dat is goed voor een tijdswinst van 5 tot 6 minuten. De aanleg, het kruispunt en de geluidsschermen, kosten samen 7,9 miljoen euro. De gemeente betaalde daarvan 1,7 miljoen, de rest is verdeeld tussen de provincie, de LSM en Vlaanderen.

Stevige tijdswinst

"Maar de investering was echt wel nodig", benadrukt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Tot nu moest het verkeer dat vanuit het noorden richting E314 wilde rijden, allemaal door Eisden-Dorp. Dat was een enorme druk op die dorpskern. En met die oostelijke ontsluitingsweg is dat een pak beter. Hij sluit aan op de N78 en iedereen kan nu vanuit het noorden rechtstreeks de ontsluitingsweg oprijden en zo naar de E314 rijden. Dat is niet alleen voordelig voor de verkeersstroom, maar je boekt er ook heel wat tijdswinst. Je komt geen verkeerslichten meer tegen, hier en daar wat rotondes, maar je kunt in één beweging richting snelweg rijden."

Nu nog de Rijksweg

Niet alleen door Eisden-Dorp maar ook door Maasmechelen zelf komt er dan minder verkeer. Dan kan op termijn ook daar de Rijksweg, die het dorp doorsnijdt, aangepakt worden. Spartacus 2, de snelle verbinding met trambus, loopt over de Rijksweg en daar zullen dus ook herinrichtingswerken uitgevoerd worden. Maar op die werken kan minister Peeters nog geen concrete timing plakken.

Meest gelezen