Okkernoten zorgen voor werk in West-Limburg

Acht zorgorganisaties in West-Limburg willen de komende weken massaal noten inzamelen. Volgend jaar persen ze er notenolie van en die wordt dan verkocht. Dat zal voor heel wat sociale tewerkstelling zorgen. 

Nu gaan veel okkernoten nog verloren omdat mensen het rapen veel te tijdrovend vinden. Maar voortaan zullen 8 Limburgse zorgateliers de noten rapen, kraken en er olie van persen. "Dat is goed voor de sociale tewerkstelling", vertelt Kim Hardy van de organisatie 37 graden. "Veel gasten vinden het leuk om die noten te kraken door er met een hamer op de kloppen, noot per noot. Droge noten kan je ook heel lang bewaren, dus iedereen kan op zijn eigen tempo werken." 

(Lees verder onder de foto)

CERA

Vanmiddag werden de eerste noten al geraapt in Halen. "We rapen ze met een roller en als de kruiwagen vol is, komt de tractor ze ophalen", vertelt Greet enthousiast. "Ik eet graag okkernoten", verklapt ze. "En notenolie vind ik ook lekker, op een salade of op een broodje in de oven, met een snuifje zeezout." 

Mensen kunnen ook noten schenken, in ruil krijgen ze een flesje notenolie. Dit zijn de inzamelpunten:

  • Vigor - Mannekenshaagstraat, 3545 Halen
  • Assjette - Toekomststraat 32, 3500 Hasselt
  • Balans - Albrecht Rodenbachstraat 20, 3500 Hasselt
  • De Wroeter - Sint-Rochusstraat 6, 3720 Kortessem
  • Selko Art - Steenweg 3, 3540 Herk-de -Stad
  • Unicum - Daalstraat 35, 3832 Ulbeek
  • Patricia Claes - Berenbroekstraat 98, 3500 Hasselt
  • Els Gombeer - Opperstraat 225, 3850 Nieuwerkerken
  • Eric Reyniers, Rechterstraat 89, 3511 Hasselt

De details over het project 'Notenkrak' vind je op de website van de coöperatieve Cera.

Meest gelezen