foto De Zorgband

Oudste gedetineerde (99) van het land, verdacht van moord op mederusthuisbewoner in Heusden, wordt geïnterneerd

De oudste gedetineerde van ons land, die verdacht wordt van de moord op een mederusthuisbewoner in Heusden, zal worden geïnterneerd. Dat heeft de raadkamer vandaag beslist. De man zit sinds 21 juni in de gevangenis. 

Ruim drie maanden geleden doodde de man een 75-jarige medebewoner van het woonzorgcentrum Kouterhof in Heusden, deelgemeente van Destelbergen. Hij doolde ’s nachts rond op de tweede verdieping van de zorginstelling en kwam zo op de kamer van het slachtoffer terecht. Daar verstikte hij hem in zijn bed met een laken. 

Het slachtoffer probeerde nog bij het begin van de aanval alarm te slaan door op zijn belletje te drukken, maar pas acht minuten later kwam het personeel de kamer binnen. Op dat moment waren ze bezig met de zorgen voor andere bewoners en waren ze zich van geen kwaad bewust. Eenmaal op zijn kamer probeerde het personeel het slachtoffer nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat.

Psychoses

Al snel werd duidelijk dat de 99-jarige man achter de verstikking zat. Toen het personeel kort na de feiten met hem praatte, sloeg hij wartaal uit. De man had voor zijn komst in het rusthuis, waar hij nog maar enkele maanden verbleef, al psychoses doorgemaakt. Sinds hij werd aangehouden, verbleef de man op de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. De raadkamer heeft sindsdien telkens zijn aanhouding verlengd. 

Niet naar assisen

Vandaag is echter het onderzoek volledig afgerond en het dossier afgesloten. De raadkamer oordeelde dat het, gelet op zijn psychische toestand, beter was om hem te laten interneren. Hierdoor hoeft hij zich niet voor het hof van assisen te verantwoorden. Toch is de kans groot dat hij nog mogelijk voor langere tijd in de psychiatrische afdeling van de gevangenis verblijft totdat er eventueel een plaats vrijkomt in een geschikt forensisch psychiatrisch centrum. 

De nabestaanden van het slachtoffer reageren opgelucht. "De nabestaanden zijn blij dat er met deze stap een vermoeiende en verschrikkelijke procedure is afgesloten", zegt hun advocaat Jeroen Van Kerrebroeck. "Dergelijke zaken zijn schrijnend voor alle partijen." De man kan nog tegen de beslissing van de raadkamer in beroep gaan.

Meest gelezen