Senioren mogen een slippertje maken op de testbaan van Ford in Lommel

Op de testterreinen van autofabrikant Ford in Lommel werd vandaag een groep senioren ontvangen. Zij kregen de kans om - weg van het gewone verkeer - onder leiding van een instructeur enkele vaardigheden aan te scherpen.

Voor de opleiding kon Ford Lommel Proving Ground een beroep doen op eigen ervaren medewerkers, die dit als vrijwilliger deden. Het was trouwens best een pittige opleiding op de verschillende pistes en wegen. Want de senioren leerden er onder meer hoe te reageren wanneer hun auto aan het slippen gaat. "Sinds 6 tot 7 jaar organiseren wij 'Driving Skills for Life' voor jongeren tussen 18 en 24, en wij dachten nu ook iets te doen voor de senioren. Dus 65-plussers krijgen gelijkaardige oefeningen als de jongeren maar dan lichtjes aangepast aan de senioren. We hebben trouwens deelnemers van alle leeftijden, tussen 65 en 85", legt woordvoerder Jo Declercq van Ford-België uit.

Confronterend

Het was voor een aantal deelnemende senioren best confronterend. Enkelen van hen hadden nog nooit in hun leven geslipt en vonden het eng om op de natgespoten piste te tollen. "Ik wil gewoon gewapend zijn voor de toekomst, ik wil dat ik zekerder van mezelf ben in onverwachte situaties in het verkeer", getuigt Lucienne, een 66-jarige deelneemster. "Ik weet zeker dat leeftijd daar niet beperkend in is, maar 't is gewoon die ervaring, je moet weten wat je kunt." Ook de 80-jarige Johan schreef zich in: "Da's de eerste keer dat ik een noodstop gemaakt heb, je voelt dat die auto rechtdoor blijft gaan."

Voor de deelnemers was deze Safe Drive Training voor 65+ alleszins een leerrijke ervaring, ze zal wellicht een vervolg krijgen. 

Meest gelezen