Een betoger tijdens een protest in Madrid na de moord op de homoseksuele Samuel in juli dit jaar.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Huidige ziekte: homoseksualiteit" - Ophef in Spanje omdat gynaecoloog geaardheid van meisje als "ziekte" omschrijft

In Spanje is grote verontwaardiging ontstaan nadat een gynaecoloog een 19-jarig meisje uit Murcia ziek had verklaard omdat ze lesbisch is. De Spaanse LGBTQ+-organisatie Galactyco reageerde gechoqueerd en eist een verontschuldiging. 

Afgelopen maandag had de Spaanse Alba Aragón (19) een afspraak met een gynaecoloog in het Reina Sofia-ziekenhuis van Murcia, een stad in het zuidoosten van Spanje. Ze kwam langs voor polymenorroe, een aandoening die de menstruatiecyclus verstoort. 

"Huidige ziekte: homoseksualiteit"

De echografie verliep naar eigen zeggen niet vlot en op het einde vroeg de arts of het meisje haar geaardheid wilde aangeven. De Spaanse reageerde verbaasd, maar willigde de wens van de arts in met het idee dat het belangrijk kon zijn voor de rest van het onderzoek. 

Wat is LGBTQ+ precies? We leggen het je in 1 minuut uit in deze video:

Videospeler inladen...

Toen de gynaecoloog het medisch verslag onder haar neus schoof, ontdekte Aragón dat hij haar problemen weet aan haar geaardheid. “Huidige ziekte: homoseksualiteit”, zo stond er te lezen. “In eerste instantie moest ik lachen, maar dan besefte ik dat er niets te lachen valt”, vertelt ze aan de Spaanse onlinekrant El Diario. Het meisje besloot om contact op te nemen met Galactyco, een Spaanse LGBTQ+-organisatie.

Het collectief liet er geen gras over groeien en nam contact op met de regionale regering en het ministerie van Gezondheid. Ze eisten uitleg en onmiddellijke excuses aan Aragón. Ze plaatsten ook een instagrampost waarin ze hun verontwaardiging uitten over actie:

"Alarmerend, onaanvaardbaar en ontolereerbaar"

In een statement onderstreept Galactyco dat het niet de eerste keer is dat mensen uit de regio minderwaardig behandeld worden wegens hun geaardheid. “We vinden het alarmerend, onaanvaardbaar en ontolereerbaar dat er professionals zijn die voor onze gezondheid instaan, maar de realiteit van mensen uit de LGBTQ-gemeenschap compleet verloochenen.” 

Het Murciaanse ministerie van Gezondheid zegt alle nodige maatregelen te treffen. Het gaat er wel van uit dat de arts de geaardheid van Aragón waarschijnlijk op de foute plaats ingaf. De regionale minister van Gezondheid meldde dat het de eerste keer was dat hij wordt aangeklaagd.

Tegenstrijdige verhalen

In de lokale krant "L’Opinión de Murcia" weerlegt Aragón die uitspraak. Toen ze naar het ziekenhuis trok om een klacht in te dienen, zouden ziekenhuismedewerkers haar verteld hebben dat de arts wel vaker beschuldigd wordt van dergelijke acties. 

Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat de storm snel zal gaan liggen. Aragóns moeder maakte alvast bekend dat ze juridische stappen zal ondernemen.

Meest gelezen