Archieffoto

Stad Antwerpen gaat 50 nieuwe kinderbegeleiders aanwerven: "Moeilijke opdracht, want zo'n 700 vacatures in heel Vlaanderen"

De Stad Antwerpen wil 50 nieuwe kinderbegeleiders aannemen voor de stedelijke kinderopvang maar heeft voorlopig nog maar 15 nieuwe mensen een contract kunnen geven. Er worden er dus nog 35 gezocht. "Het is een moeilijke zoektocht, want bij VDAB zijn er momenteel zo'n 700 vacatures voor kinderbegeleiders", zegt schepen voor Kinderopvang Nabilla Aid Daoud (N-VA). Door corona moeten kinderverzorgers vaak vervangen worden en dat weegt op de personeelsplanning.

Deze week nog raakte bekend dat kinderopvang Merlijn in Borgerhout eind deze maand - vroeger dan gepland - de deuren sluit wegens een tekort aan personeel. 12 van de 16 kinderbegeleiders zitten thuis, vervangers zijn moeilijk te vinden.

En dat blijkt opnieuw uit vacatures die de stad Antwerpen nu uitschrijft. De stad is op zoek naar 50 kinderbegeleiders en heeft er momenteel nog maar 15 gevonden, 35 vacatures staan dus nog open.

De nieuwe medewerkers moeten de gaten vullen die vallen door ziekte en coronamaatregelen (personeel dat uit voorzorg in quarantaine moet bijvoorbeeld). "Als er bij ons iemand komt werken met de minste symptomen wordt die meteen naar huis gestuurd. Het ziekteverzuim schommelt rond de 20 % in onze stedelijke kinderopvang.  Dat is heel veel, we hebben dus nood aan extra krachten. Nu moeten we vaak een kinderopvang sluiten omdat mensen positief testen", zegt Antwerps schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Voor corona schommelde het ziekteverzuim tussen 9 en 11 procent."

De Stad Antwerpen besliste eerder al om kleine en verouderde crèches te sluiten en die samen te brengen in grotere locaties. Op die manier kan de personeelsplanning beter georganiseerd worden en blijft de opvang gegarandeerd. Sinds 2014 zijn er al 22 kinderopvanglocaties naar ruime en duurzame plekken verhuisd. Ondanks de schaalvergroting, blijft de nood aan extra kinderbegeleiders hoog. De 50 nieuwe kinderbegeleiders zullen aangeworven worden voor onbepaalde duur.


Meest gelezen