Op de stadsvesten verdwijnen de vuilnisbakjes aan de zitbanken
Chris Van Rompaey

Stad Lier haalt 80 vuilnisbakken weg om sluikstorten tegen te gaan

In Lier zullen een tachtigtal openbare vuilnisbakken verdwijnen. Dat heeft de stad beslist om zo het sluikstorten tegen te gaan. Er worden vuilnisbakken weggehaald in woon- en industriegebied. Ook op de stadsvesten zullen de vuilnisbakken in het voetgangersgebied verdwijnen, zegt schepen Ivo Andries. Op sommige plaatsen komen er wel hondenpoepbuizen in de plaats. 

Om te voorkomen dat mensen nog langer hun huishoudelijk afval in openbare vuilnisbakken dumpen, haalt stad Lier heel wat van die vuilnisbakken weg. Het schepencollege heeft de voorbije maanden aan een vuilnisbakkenplan gewerkt, en dat is nu af. "Samen met Mooimakers hebben we een traject doorlopen om dat vuilnisbakkenplan op te stellen", zegt schepen Ivo Andries (Open Vld) op Radio 2 Antwerpen.

We merken dat veel mensen hun huishoudelijk afval achterlaten in vuilnisbakken, sluikstort dus
Schepen Ivo Andries (Open Vld)

"De voorbije maanden hebben we alle 366 vuilbakken in Lier gescand. Meermaals per dag werden de vuilnisbakken doorzocht om te zien wat voor rest-, zwerf- of zelfs sluikstortafval erin werd gedeponeerd. We hebben gemerkt dat veel mensen hun huishoudelijk afval achterlaten in vuilnisbakken, sluikstort dus", aldus de schepen.

Waar verdwijnen vuilnisbakken?

"We zullen zo veel mogelijk vuilnisbakken uit woon- en industriegebieden weghalen, want daar wordt eigenlijk helemaal niet veel in gedeponeerd. In woongebieden komt enkel restafval van de buurt in de vuilnisbakken terecht. Dat kost allemaal veel geld aan de stad. En de vuilnisbakken in de industriegebieden worden enkel gebruikt door vrachtwagenchauffeurs die daar hun zwerfvuil in achterlaten. Maar dat kan volgens ons ook best bij de bedrijven zelf of thuis", vertelt schepen Andries.

"Ook rond de vuilbakken naast de banken op de stadsvesten blijft er heel wat zwerfvuil achter. Dat is niet proper. Daar zullen we dus ook alle vuilnisbakken weghalen. Natuurlijk, aan elke ingang komt er een grote vuilbak. Eveneens aan de zij-ingangen van de vesten, bovenaan de trappen, komen vuilbakken. Waar dat nodig is, zullen we hondenpoepbuizen plaatsen waarvan de opening te klein is om huishoudelijk afval door te krijgen."

Minder vuilbakken, minder zwerfvuil?

"Mensen zullen misschien al snel denken dat minder openbare vuilnisbakken juist het tegengestelde effect zal hebben en dat er dus meer zwerfvuil zal zijn", zegt de schepen. "Maar uit ervaring kan Mooimakers ons vertellen dat dat in andere steden niet het geval is. Natuurlijk vragen we aan de burger om een steentje bij te dragen."

Meest gelezen