Van besparingen tot extra geld voor energiefactuur: federale regering in laatste rechte lijn voor begroting

Vandaag heeft het kernkabinet samengezeten om knopen door te hakken over de begroting voor volgend jaar. De tijd begint te dringen, want volgende dinsdag houdt premier Alexander De Croo (Open VLD) zijn zogenoemde State of the union, de beleidsverklaring voor het komende politieke jaar. Er ligt heel wat op tafel: besparingen om het tekort binnen de perken te houden, hervormingsmaatregelen voor de arbeidsmarkt, belastingmaatregelen en extra inspanningen om energie voor de burger betaalbaar te houden. Morgenmiddag komen de ministers weer samen.

Vanavond zijn de excellenties er nog niet uit geraakt. Wetstraatjournalist Johny Vansevenant verwacht ten vroegste  zondagnacht witte rook, maar het kan ook maandagnacht worden. Dat is dan net voor De Croo zijn beleidsverklaring houdt, waardoor er weinig tijd is om allerhande maatregelen te lekken en de oppositie op voorhand munitie in handen te geven.

Premier Alexander De Croo wil nu een doorstart maken

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

Wie begroting zegt, denkt al gauw aan begrotingstekorten die moeten worden ingeperkt. Moet dat met 1 miljard euro zijn, zoals de Europese Unie na corona toestaat? Of doe je toch beter een inspanning van 3 miljard, zoals staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) voorstelt? Of gaat de regering voor het compromis dat de premier voorstelt: 2 miljard?

Een aantal dingen zijn al afgesproken: een hogere opbrengst van de fraudebestrijding en de effectentaks. Vooral de PS bespaart liever zo weinig mogelijk en wil vooral inzetten op investeren in een duurzame economie, in het spoor, in het energiezuinig maken van overheidsgebouwen en in meer koopkracht voor de gezinnen.

"Het is het moment van de waarheid van de regering-De Croo", weet Johny Vansevenant. "Een groot deel van de regeerperiode is voorbij door de lange regeringsvorming en de coronacrisis. Premier Alexander De Croo wil nu een doorstart maken en tonen dat hervormingen mogelijk zijn, ondanks de links-rechtstegenstellingen in zijn regering." 

"De begrotingsbespreking is volop aan de gang. Dinsdag moet de begroting klaar zijn", zegt Michaël Van Droogenbroeck in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Wat kunnen we verwachten?

Er liggen heel wat prangende kwesties op de regeringstafel. 

  • Voor de arbeidsmarkt wil de regering meer mensen aan de slag krijgen (80 procent van de beroepsbevolking). Dat kan bijvoorbeeld door een vierdagenweek met extra lange werkdagen in te voeren of door de regels voor nachtarbeid en zondagwerk te versoepelen.
  • Er moeten ook meer zieken naar werk worden toegeleid, in samenwerking met artsen, ziekenfondsen en de gewesten. In dat kader zou het ziektebriefje voor korte afwezigheden verdwijnen, terwijl er een meer aanklampend beleid voor wie langer ziek is zou komen.
  • De grote belastinghervorming is nog niet voor onmiddellijk, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil wel nu al enkele maatregelen nemen: onder meer de bijzondere sociale bijdrage geleidelijk opheffen, lage sociale bijdragen voor voetballers schrappen, de woningbonus voor de tweede of derde woning schrappen en de vrijstelling van sociale bijdragen voor een eerste aanwerving schrappen.
  • Verwacht wordt ook dat de regering iets doet om de torenhoge energiefacturen van de burgers te milderen. Een eenmalige korting van 50 euro op de factuur? Een eenmalige energiecheque van 100 euro? Een verlenging van het sociaal tarief met drie maanden voor meer dan 1 miljoen gezinnen? Een aantal federale heffingen op de energiefactuur omzetten in lagere accijnzen? Allicht wordt het resultaat een combinatie van een aantal maatregelen.   

Meest gelezen