Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS mag weer meer geld lenen na akkoord in de Senaat, correspondent Björn Soenens: "Nieuwe politieke crisis loert al om de hoek"

De Amerikaanse Senaat heeft een verhoging van het schuldenplafond goedgekeurd. Daardoor mag de VS weer meer geld lenen. Republikeinen en Democraten ruzieden wekenlang over de kwestie en in december ligt ze wéér op tafel.

"De VS was op weg naar een economische catastrofe", legt onze correspondent Björn Soenens uit. "Op 18 oktober zou het geld op zijn en zouden bijvoorbeeld pensioenen en amtenarenlonen, maar ook kindergeld, niet meer kunnen worden uitbetaald. Zo'n shutdown zou ook een schok door de financiële markten sturen en zo ook de wereldeconomie besmetten." 

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Dat is nu vermeden. Na wekenlang geruzie tussen Democraten en Republikeinen gaf de Senaat het akkoord om het schuldenplafond met 480 miljard dollar te verhogen. Dat lijkt heel veel, maar in december zal dat geld alweer op zijn.

Het geeft president Joe Biden wel tijd om zijn ambitieuze (en dure) plannen door het Congres te loodsen. Biden wil onder meer de sociale zekerheid fors uitbreiden voor alle Amerikanen en hij wil een enorm infrastructuurplan uitrollen.

Waarom is er een schuldenplafond?

Het schuldenplafond werd in de VS in het leven geroepen om de uitgaven van de overheid onder controle te houden, maar het is uitgegroeid tot een politiek wapen. Beide partijen gebruiken het om de zittende macht het vuur aan de schenen te leggen. Het dient als pasmunt voor andere politieke hete hangijzers of om kiezers de ene of andere richting uit te sturen.

Dat zal dus ook weer gebeuren in november/december, want deze verhoging van het plafond is maar tijdelijk. Het geld is weer op rond 3 december en dan moet de Senaat opnieuw zijn goedkeuring geven, anders dreigt alweer een shutdown van de Amerikaanse overheid.

"De Democraten moeten nu naar een oplossing zoeken om het plafond voor een paar jaar te verhogen, anders komen ze elke keer in een crisis terecht", weet Björn Soenens. "Er zal dus de komende weken nog veel commotie zijn in de Amerikaanse politiek. Deze crisis is nog niet van de baan." 

28.800.000.000.000

De VS is de grootste economie ter wereld, maar het geeft veel meer geld uit dan het verdient en dus loopt de schuld pijlsnel op, vooral de laatste jaren. De Amerikaanse overheid heeft daardoor al een duizelingwekkende schuld van 28,8 biljoen dollar. Dat is 28.800.000.000.000 of 86.000 dollar per Amerikaan of nog: 126 procent van het bruto binnenlands product (alles wat een land produceert aan goederen en diensten). Ter vergelijking: in België is dat 114 procent.

Meest gelezen