Zware straf voor Noord-Limburgse bende die als eerste synthetische cannabis verkocht

De rechter in Hasselt heeft vanmorgen de spilfiguur van een bende, die synthetische cannabis produceerde, veroordeeld tot 9 jaar cel en 16.000 euro boete. De man is ondertussen vermoedelijk naar Turkije gevlucht. Nog 7 andere bendeleden kregen lichtere straffen. Het was het eerste proces rond synthetische cannabis.

In Limburg bestaat al een aantal jaren een drugsproblematiek. De regio wordt zelfs omschreven als het “Colombia van de synthetische drugs”. Tot nu toe ging het vooral om laboratoria die XTC en andere drugs produceerden. Synthetische cannabis is een nieuw product op de drugsmarkt.

“Wij weten in de rechtbank al langer dat cannabis niet onschuldig is, maar deze synthetische vorm is nog van een andere orde”, vertelde de procureur tijdens het proces. “Dit is een pure designerdrug. Ze heeft niets te maken met cannabis, maar de effecten zijn gelijkaardig, alleen zijn ze veel heviger en is de schade ook van een andere aard.”

38 overlijdens in Duitsland

Bij een huiszoeking vonden speurders een soort poeder. Dat wordt dan opgelost in een oplosmiddel, in dit geval aceton. Het resultaat wordt op damiaankruid - afkomstig uit de Kempen - gesprenkeld, zodat het lijkt alsof het om een natuurlijk product gaat. In feite is het dus een puur chemisch product, vervaardigd in laboratoria. In Duitsland worden 38 overlijdens vermoedelijk gelinkt aan het gebruik van synthetische cannabis. Sommige slachtoffers zouden hun drugs gekocht hebben via de organisatie in Lommel. 

Gevlucht naar Turkije

Het kopstuk van de drugsbende vluchtte vermoedelijk naar Turkije. Bij hem werd nu ook een half miljoen euro verbeurd verklaard. Daarnaast kregen nog 7 andere Noord-Limburgers - meestal afkomstig uit Turkije en van middelbare leeftijd - celstraffen van drie tot zes jaar. Ook bij hen is nog eens bijna 415.000 euro in beslag genomen. De zeven moeten samen ook nog 72.000 euro boete betalen.

Meest gelezen