250 betogers tegen nieuwe "megamoskee" in Kortrijk

In Kortrijk hebben zo’n 250 betogers uit heel Vlaanderen een rustige maar luidruchtige protestwandeling gemaakt tegen de komst van de nieuwe moskee aan de Brugsesteenweg. De stad Kortrijk keurde al een omgevingsvergunning goed voor de moskee, een aantal omwonenden en het Vlaams Belang gingen echter in beroep. Het dossier zal op 23 november behandeld worden door de bestendige deputatie in Brugge. “Als het van mij afhangt komt deze moskee er nooit”, maakt de Kortrijkse Vlaams Belanger Wouter Vermeersch zich sterk. 

De komst van de nieuwe moskee werd zo’n zeven jaar geleden aangekondigd, van bij de start kreeg het de steun van het Kortrijkse stadsbestuur. Het voormalige gebouw van Bio-Planet dat ondertussen is verhuisd een paar honderd meter verderop, werd aangekocht door de Islamitische en Culturele Vereniging Atakwa  ( ICVK) voor een bedrag rond de 5 miljoen euro. 

Het is de bedoeling dat er een cultureel en religieus centrum in komt. De moskee is hier een onderdeel van. In maart 2021 werd een aanvraag ingediend, hiertegen liepen 825 bezwaren binnen maar mits een aantal wijzigingen kreeg het ICVK toch groen licht van de stad Kortrijk. 

Vlaams Belang van bij de start tegen moskee

Vlaams Belang, met Wouter Vermeersch aan het hoofd, voerde van bij de start oppositie tegen de moskee. Vraag is of hun protest zoden aan de dijk zal brengen en er rekening zal gehouden worden met hun argumenten. 

Naast de politieke argumenten als anti-islampartij, hebben ze ook hun twijfels bij de financiering en de mobiliteitsproblematiek die de komst van de moskee met zich meebrengt. “Dit wordt een megamoskee, met 5.200 vierkante meter de grootste moskee van Vlaanderen en zal een vloek worden voor de wijk van de Brugsesteenweg”, zegt Vermeersch, die zich gesteund voelde door de aanwezigheid van heel wat Vlaams Belang-mandatarissen. 

Goede relatie met de omgeving

Kortrijk telt zo’n 5.000 moslims en die kunnen nu terecht in de Atakwa-moskee in de Stasegemsestraat. Het is  een pand waar de moslimgemeenschap uit haar voegen barst, ook al zijn niet alle moslims trouwe moskeebezoekers. Daarom werd zeven jaar geleden het nieuwe gebouw aangekocht, met eigen geld dat werd verzameld onder de eigen gemeenschap en via giften. 

“Het moet een nieuw religieus en cultureel centrum met een vloeroppervlakte van meer dan 5.000 vierkante meter worden waar de moskee onderdeel van wordt. Maar naast gebedsruimtes wordt bijvoorbeeld ook aan huiswerkbegeleiding gedaan en cursussen gegeven." 

"Voor de jeugd worden activiteiten gepland. Het is een groot pand, ook buurtbewoners en andere Kortrijkse organisaties kunnen gebruik maken van de faciliteiten waarover we zullen beschikken”, zegt woordvoerder Yassin Al Attar. Hij hoopt dat het centrum eind 2022, begin 2023 van start kan gaan.

Meest gelezen