Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Chinese president Xi dringt aan op "vreedzame hereniging" met Taiwan

De Chinese president Xi Jinping pleit voor een hereniging met Taiwan. Dat deed hij tijdens een speech voor de herdenking van de Chinese revolutie 110 jaar geleden. De hereniging moet “vreedzaam” gebeuren, maar tegelijkertijd waarschuwt Xi de Taiwanezen dat de Chinezen een “glorierijke geschiedenis” hebben van verzet tegen separatisme. De voorbije weken liepen de militaire spanningen tussen Peking en Taiwan al hoog op.

Tijdens zijn speech zei de Chinese president Xi Jinping dat de “historische opdracht van de complete hereniging” met Taiwan “zich moet voltrekken, en zich zeker ook zal voltrekken”. De administratie van de Taiwanese president reageerde al dat de toekomst van het eiland in de handen van de inwoners ligt. 

Taiwan beschouwt zichzelf als onafhankelijk land met de naam Republiek China. Maar Peking ziet Taiwan als een afvallige Chinese provincie en heeft de mogelijkheid van een militaire interventie nooit uitgesloten.

President Xi Jinping hield zijn toespraak voor de 110e verjaardag van de revolutie die het Chinese keizerrijk ten val bracht in 1911
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Mildere toon

De speech van president Xi voor de 110e verjaardag van de revolutie die het Chinese keizerrijk ten val bracht in 1911, was iets milder van toon dan zijn vorige uithaal in juli. Toen beloofde Xi elke poging om Taiwanese onafhankelijkheid te bereiken “te verpletteren”. In 2019 dreigde de Chinese president Taiwan nog met geweld in de pas te doen lopen.

De speech volgt op weken van oplopende militaire spanningen tussen China en Taiwan. Vorige week vlogen 150 Chinese militaire vliegtuigen door het luchtruim van Taiwan. 

Meest gelezen