Het zijn drukke dagen voor premier Alexander De Croo, hier op archiefbeeld.

Wanneer landen de begrotingsgesprekken? "Complexe puzzel, paragraaf per paragraaf en zinnetje per zinnetje"

In de Wetstraat is vandaag weer druk onderhandeld over de begroting. Morgenmiddag gaan de gesprekken verder. Het wordt een complexe oefening, ook al omdat alles aan elkaar  hangt, en het zal tijd vragen, vertelt Michaël Van Droogenbroeck: "De oefening loopt paragraaf per paragraaf, en zinnetje per zinnetje. Wat te complex is, wordt naar technische werkgroepen gestuurd." In een optimistisch scenario landen de onderhandelaars zondagnacht, maar de echte deadline is dinsdag in de loop van de dag.  

De topministers van de regering-De Croo opnieuw hebben van 12 tot 20 uur rond de tafel in de Wetstraat 16 gezeten om voort te onderhandelen over de begroting. Enerzijds moet er bespaard worden, anderzijds moet er ruimte blijven voor investeringen. 

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) benadrukte nog eens dat er meer op tafel ligt dan enkel de begroting. "Het gaat ook over het heropstartplan, investeringen en nieuw beleid. Al die zaken zijn aan elkaar gelinkt en daar zijn we over aan het onderhandelen. (...) We willen een sterk plan en een degelijke begroting. We willen de economische groei, die nu weer verbetert, ten volle benutten om zo ook de overheidsfinanciën op orde te krijgen."

Bekijk hier wat Eva De Bleeker zei bij aanvang van de gesprekken: "Alles is aan elkaar gelinkt."

Videospeler inladen...

"Onszelf geen druk opleggen"

De zeven regeringspartijen leggen zichzelf geen druk op om voor eind dit weekend een akkoord te vinden. "De deadline is dinsdag om 14.30 uur", zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bij zijn aankomst in Wetstraat 16. Dan houdt premier Alexander De Croo (Open VLD) immers zijn beleidsverklaring in de Kamer.

Misschien zullen de onderhandelaars tot dan nodig hebben voor een akkoord. "Enerzijds moet er 2 miljard gevonden worden. Dat is al niet min. Daarnaast moet er dus ruimte zijn voor investeringen, en is er de kwestie van de dure energieprijzen die de regering wil compenseren en ook dat kost geld," zegt Michaël Van Droogenbroeck. 

Daarnaast willen de ministers de arbeidsmarkt hervormen om bijvoorbeeld de vele vacatures in de horeca ingevuld te krijgen, en meer langdurig zieken aan het werk krijgen. "Als je dat allemaal samenlegt, kom je tot een complexe puzzel, waar het moeilijk is om het juiste evenwicht te vinden, zeker niet in een Vivaldi-coalitie met partijen die economisch-ideologisch niet allemaal in dezelfde richting kijken." 

In "Het journaal" van 19 uur gaf verslaggever Michael Van Droogenbroeck een stand van zaken:

Videospeler inladen...

Wat ligt er zoal op tafel?

  • Voor de arbeidsmarkt wil de regering meer mensen aan de slag krijgen (80 procent van de beroepsbevolking). Dat kan bijvoorbeeld door een vierdagenweek met extra lange werkdagen in te voeren of door de regels voor nachtarbeid en zondagwerk te versoepelen.
  • Er moeten ook meer zieken naar werk worden toegeleid, in samenwerking met artsen, ziekenfondsen en de gewesten. In dat kader zou het ziektebriefje voor korte afwezigheden verdwijnen, terwijl er een meer aanklampend beleid voor wie langer ziek is zou komen.
  • De grote belastinghervorming is nog niet voor onmiddellijk, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil wel nu al enkele maatregelen nemen: onder meer de bijzondere sociale bijdrage geleidelijk opheffenlage sociale bijdragen voor voetballers schrappen, de woningbonus voor de tweede of derde woning schrappen en de vrijstelling van sociale bijdragen voor een eerste aanwerving schrappen.
  • Verwacht wordt ook dat de regering iets doet om de torenhoge energiefacturen van de burgers te milderen. Een eenmalige korting van 50 euro op de factuur? Een eenmalige energiecheque van 100 euro? Een verlenging van het sociaal tarief met drie maanden voor meer dan 1 miljoen gezinnen? Een aantal federale heffingen op de energiefactuur omzetten in lagere accijnzen? Allicht wordt het resultaat een combinatie van een aantal maatregelen.   

Meest gelezen