Videospeler inladen...

Franse minister kondigt verscherpte grenscontroles aan: "50 procent van de migranten komt via België"

Frankrijk gaat de grenscontroles aan de grens met België verscherpen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aangekondigd. Want van alle migranten die vanuit Frankrijk de overtocht willen maken naar Engeland, zou volgens Darmanin de helft via België komen. Daarom vraagt hij aan de Belgische politie om ook beter te controleren aan de grens. "Zomaar buurlanden verantwoordelijk stellen is niet de oplossing", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijven worstelen met de problematiek van migranten die vanaf de Franse kusten het Kanaal willen oversteken naar Engeland.

Dit jaar hebben al zo’n 17.000  migranten met kleine bootjes de overtocht gemaakt. Dat is twee keer meer dan vorig jaar. Vanuit Engeland komt er kritiek op de Fransen, omdat ze niet genoeg zouden doen om dat te verhinderen. Frankrijk wijst nu op zijn beurt naar België. 

Opvallend: de Britse zender Sky News toonde gisteren nog deze beelden van migranten die op een boot stapten, terwijl de Franse politie stond toe te kijken:

Videospeler inladen...

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bracht vandaag een bezoek aan Calais en Duinkerke. Na dat bezoek kondigde hij aan dat er verscherpte grenscontroles komen aan de grens met ons land.

50 procent van de migranten die aankomen in Nord-Pas-de-Calais, komen via België.

Gérald Darmanin, Frans minister van Binnenlandse Zaken

Daarna zei hij op de Franse tv dat er duizenden migranten zijn land in komen via de noordelijke departementen en van daaruit de oversteek willen maken naar Groot-Brittannië. En hij wees daarvoor met de vinger naar het noorden, naar België. 

“We hebben aan de grens met België vastgesteld dat het migranten zijn die uit België komen. 50 procent van de migranten die aankomen in Nord-Pas-de-Calais, komen via België. Dus moeten we ons aanpassen en de grenscontroles versterken.”

We vragen onze Belgische vrienden om aan hun kant hetzelfde werk te doen.
Gérald Darmanin, Frans minister van Binnenlandse Zaken

Concreet zal Darmanin de prefect van de regio vragen om de grenscontroles op te voeren langs heel de grens met België, over het volledige noordelijke departement, tot ten zuiden van de Franse stad Valenciennes.

Darmanin zegt dat de inspanningen van de Franse politie resultaten opleveren: "Alleen al in september hebben we 180 mensensmokkelaars opgepakt; ook het aantal migranten dat we hebben opgepakt is verdubbeld. Onze strategie werkt dus", besluit de Franse minister. "We vragen onze Belgische vrienden om aan hun kant hetzelfde werk te doen." 

Verlinden reageert

Dat appel van Darmanin valt niet in goede aarde bij zijn Belgische collega, minister Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).  "Ik denk dat geen enkel land erbij gebaat is om te wijzen naar elkaar en een schuldige te zoeken", zegt ze in een reactie aan VRT NWS.  

Beluister hier de reactie van minister Verlinden:

"Het heeft geen zin om naar elkaar te wijzen. We moeten voor dit probleem van de transmigranten samen een oplossing zoeken, want dit vraagt een Europese afstemming en coördinatie", ook in samenspraak met het Verenigd Koninkrijk. "Zomaar buurlanden verantwoordelijk stellen is - wat mij betreft - niet de oplossing".

Verlinden wijst erop dat ze de afgelopen dagen al met meerdere Europese collega’s contact heeft gehad om deze problematiek te bespreken.

Meest gelezen