stroomkabels in Beiroet
AFP or licensors

Dagenlang geen stroom in Libanon: energiecentrales gaan al zeker tot maandag dicht

In Libanon in het Midden-Oosten zijn de twee belangrijkste elektriciteitscentrales van het land uitgevallen. Er is geen stookolie meer, en het ziet er niet naar uit dat er snel een oplossing komt. De regering geeft toe dat het minstens tot maandag zal duren voor er weer stroom wordt geleverd. Een nieuwe illustratie van de zware economische crisis die Libanon treft. 

Libanon wordt dagenlang in het donker gezet. Twee grote  elektriciteitscentrales, Deir Ammar en Zahrani, kunnen geen stroom meer produceren door een brandstofkekort. Daardoor ligt het hele stroomnet plat. Een woordvoerder van de regering laat weten dat het nog dagenlang kan duren voor er weer stroom zit op het officiële net. 

"Die stroomonderbreking is op alle vlakken slecht voor ons. Zo kunnen we niet werken", zegt een winkeluitbater in "Het journaal":

Videospeler inladen...

We rekenen op het leger, maar dat is niet voor meteen 

woordvoerder regering

Er zal nu worden geprobeerd om de olievoorraden van het leger aan te spreken. In Libanon zijn stroomtekorten heel gewoon, maar zo erg als nu is het nog niet vaak geweest. 

Op veel dagen is er maar twee uur elektriciteit per dag, waardoor veel huishoudens hun toevlucht zoeken tot dieselgeneratoren en privé-leveranciers. Maar ook die kampen nu met een brandstoftekort. Voor veel mensen is de stroom van de generatoren ook gewoon onbetaalbaar.

Libanon kampt al enkele jaren met een zware economische crisis. Zowat de helft van de bevolking leeft in armoede. Na de ramp in de haven van Beiroet, die in de zomer van 2020 meer dan 200 levens eiste, werd de crisis alleen maar erger. Het land kampt met corruptie en politieke verdeeldheid. Na de ontploffing in Beiroet viel bovendien de regering, pas een maand geleden is een nieuwe aangetreden. 

Beiroet
AFP or licensors

Meest gelezen