Archiefbeeld ter illustratie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Kopzorgen in Congo: voor het eerst in maanden is er weer iemand gestorven aan ebola

In Congo is een kind van drie jaar oud overleden aan de ziekte ebola. Het jongetje overleed in een ziekenhuis in de provincie Noord-Kivu. Het is het eerste geval sinds de korte opflakkering van het dodelijke virus eerder dit jaar.

Congo heeft te kampen met het eerste ebolageval sinds de regering in mei van dit jaar liet weten dat de ziekte verdwenen was. Het oosten van Congo kende een grote ebola-uitbraak tussen 2018 en 2020. Daarbij stierven 2.200 mensen. Begin dit jaar was er nog een kleine opflakkering, waarbij 12 gevallen werden gemeld, 6 doden vielen en honderden mensen werden gevaccineerd. 

Het 3-jarige jongetje dat woensdag overleed, testte positief in de buurt van de stad Beni. Dat was een van de epicentra van de vorige grote uitbraak. Een rapport van het biomedische labo van Congo wijst er ook op dat er recent ook 3 buren van de jongen zijn overleden. Zij zouden voordien vergelijkbare symptomen vertoond hebben, maar nooit zijn getest. Zowat 100 mensen die mogelijk contact gehad hebben met de jongen zijn intussen geïdentificeerd. Zij worden nu van dichtbij opgevolgd.

Vaccins

Het is niet ongewoon dat er nog maanden na een grote uitbraak sporadisch gevallen opduiken. De ziekte duikt sinds de ontdekking ervan in 1976 af en toe op in Afrika. Mensen kunnen het virus oplopen door het eten van besmette dieren. Onderling verspreiden mensen ebola via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Onder meer koorts, bloedingen en hoofdpijn behoren tot de ziekteverschijnselen. 

Ongeveer de helft van de ebolapatiënten overlijdt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat zelfs negen op de tien als ze geen toegang hebben tot een ziekenhuis of dokter. Wel zijn er intussen twee zeer effectieve vaccins op de markt - een van Johnson & Johnson en een van Merck - die bij uitbraken kunnen worden ingezet.

Meest gelezen