De jongeman werd gevat in een doodlopende straat in Avelgem.

18-jarige die Kortrijk en Waregem opschrikte, is aangehouden: "Sprak die dag met vrienden, maar niemand belde politie"

De jongeman die vorige donderdag werd gearresteerd na een urenlange klopjacht, is door de onderzoeksrechter aangehouden voor illegale wapendracht en bedreigingen. Hij zal ook onderzocht worden door een psycholoog en een psychiater.

Zo'n 12.000 mensen moesten urenlang binnenblijven, nadat de 18-jarige jongen was opgemerkt met iets wat erg op een wapen leek. Achteraf bleek dat het om een airsoftwapen ging, een luchtdrukpistool waarmee balletjes kunnen worden afgeschoten.

Maar er werden geen risico's genomen: eerst werd de hogeschool Vives in Kortrijk geëvacueerd, later gebeurde dat ook in scholen in Waregem, waar iemand de jongen dacht te hebben gezien. Pas na een urenlange zoektocht kon hij worden opgepakt in Avelgem.  

Na een verhoor door de politie werd hij vanmorgen voor de onderzoeksrechter geleid. Die verhoorde hem ruim 2 uur lang en besliste daarna om hem naar de gevangenis van Brugge te sturen, en om een psychiater en psycholoog aan te stellen. Volgens de moeder van de jongen lijdt hij al langer aan psychische problemen, die mogelijk veroorzaakt zouden worden door cannabisgebruik. De onderzoeksrechter wil dat nu laten nagaan, zegt Tom Janssens van het parket van West-Vlaanderen: "In het kader van het onderzoek is het toch wel belangrijk om te kijken in hoeverre hij geestelijk toerekeningsvatbaar was."

Wat ons erg stoort, is dat niemand van de mensen die contact met hem hadden, de politie belde. Ook al wisten ze dat half West-Vlaanderen hem zocht

Tom Janssens, parket West-Vlaanderen
Videospeler inladen...

Het parket stelt zich ook vragen bij wat er die dag gebeurd is. De jongen zou met verschillende kennissen persoonlijk gesproken hebben: "Wat ons bijzonder stoort, is dat die man die dag, waarop half West-Vlaanderen naar hem zocht, in aanraking is gekomen met veel mensen die hem kenden en die wisten dat hij gezocht werd. Die mensen waren wel allemaal actief op sociale media, maar niemand heeft de verantwoordelijkheid genomen om de politie te bellen. Dit stoort ons ten zeerste."  

Meest gelezen