AFP or licensors

Ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud is weer licht gestegen

De ontbossing van het Amazonewoud lag in september 2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit voorlopige satellietdata. Het regenwoud is belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering, maar het blijft dus de slechte kant uitgaan. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt ervoor onder vuur, enkele weken voor de klimaatconferentie in Glasgow. 

Volgens het nationale onderzoeksagentschap Inpe tonen satellietdata dat de voorbije maand 985 vierkante kilometer regenwoud is verdwenen in Brazilië, ongeveer een derde van de provincie Oost-Vlaanderen. Van januari tot september zou de totale oppervlakte aan verdwenen regenwoud uitkomen op 7.011 vierkante kilometer, een lichte daling op jaarbasis.  

Het Amazonewoud is heel belangrijk als ecosysteem in de wereld en wordt ook wel eens één van de longen van de planeet genoemd. Het heeft een gigantische opslagcapaciteit voor koolstof, maar door de vele ontbossing en vuurhaarden in het gebied, zou het momenteel meer CO₂ vrijgeven dan opslaan. 

Wetenschappers hebben er ook voor gewaarschuwd dat er een kantelpunt bereikt kan worden als er te veel regenwoud verdwijnt. Het ecosysteem op zich zou dan veranderen en het zou bijvoorbeeld minder gaan regenen in het gebied, waardoor het regenwoud nooit meer hetzelfde zou kunnen zijn.

Wat gaat Bolsonaro vertellen op de COP?

Onder president Bolsonaro heeft de ontbossing een hoge vlucht genomen, iets waarvoor hij internationaal onder vuur ligt. Het zal ongetwijfeld ook weer aan bod komen op de COP26, de VN-klimaatconferentie in Glasgow die over drie weken van start gaat. 

Eerder beloofde Bolsonaro onder internationale druk dat hij tegen 2030 komaf zal maken met illegale ontbossing in het Amazonegebied, maar het is niet duidelijk of dat voldoende zal zijn om de onderhandelaars in Glasgow te overtuigen. Bolsonaro kijkt overigens ook tegen verkiezingen aan in zijn thuisland, in de herfst van volgend jaar. 

Meest gelezen