Een activiste van Femen protesteert voor het Amerikaans consulaat in Madrid, met de contouren van de staat Texas op haar rug geschilderd.
AFP or licensors

Strenge abortuswet in Texas toch weer van kracht, beslist rechter in beroep

De abortusregels in de Amerikaanse staat Texas worden toch weer strenger. Dat heeft een rechtbank in beroep beslist. Sinds vorige maand geldt er in Texas een nieuwe wet die bepaalt dat abortus maar in de eerste 6 weken van de zwangerschap mag, zonder uitzondering voor verkrachting of incest. Eergisteren blokkeerde een federale rechter de wet tijdelijk, na een klacht van de regering van president Biden. Maar de staat Texas ging in beroep en kreeg gelijk.  

Een federale rechter in beroep in New Orleans heeft de strenge abortuswet in Texas hersteld. Een andere, lagere rechter had de wet nog maar twee dagen geleden tijdelijk geblokkeerd, nadat de regering van president Joe Biden de staat Texas had aangeklaagd. De staat Texas ging in beroep en kreeg dus gelijk: de wet blijft van kracht, ook terwijl de zaak van de overheid tegen Texas loopt.

Quasi totaalverbod

De strenge abortuswet is in de praktijk een quasi totaalverbod op abortus in de staat Texas. De wet – de zogenoemde ‘heartbeat act’ – verbiedt abortussen later dan zes weken zwangerschap. Veel vrouwen weten op dat moment zelfs nog niet dat ze zwanger zijn. Er wordt ook geen uitzondering gemaakt voor zwangerschappen die het gevolg zijn van verkrachting of incest.

Mensen worden bovendien aangemoedigd om dokters en vrouwen die regels rond abortus niet respecteren aan te geven. Als er een rechtszaak van komt en ze winnen die, krijgen ze een beloning van zeker 10.000 dollar.

Copyright STRF/STAR MAX/IPx 2021

Verzet en protest

De wet is sinds begin september van kracht en leidde al tot grote protesten. “Patiënten worden teruggeworpen in een staat van chaos en angst”, reageert Nancy Northup, directeur van het Centrum voor Reproductieve Rechten, dat verschillende ziekenhuizen in Texas vertegenwoordigt, die net hun abortusdiensten weer hadden opgestart. Ze roept het Amerikaanse Hooggerechtshof op om “op te treden en deze waanzin te stoppen.”

Mogelijk belandt de zaak uiteindelijk bij het Hooggerechtshof. Dat had in september nog geweigerd om zich uit te spreken over de omstreden wet.

Meest gelezen