Een fotograaf voor de beeltenis van Babis
AFP or licensors

Premier en multimiljardair Andrej Babiš grote verliezer van verkiezingen in Tsjechië

In Tsjechië gaan de twee grootste oppositieblokken mogelijk samen een nieuwe regering vormen. De oppositie heeft al aangekondigd dat ze voldoende zetels haalt om premier Andrej Babiš van de macht te verdringen. Babiš lag voorop in de peilingen. Maar net voor de parlementsverkiezingen van gisteren en vandaag kwam hij in opspraak door de Pandora Papers. Dat kostte zijn partij 6 dure zetels.

Nadat meer dan 90 procent van de stemmen in Tsjechië geteld was, zag het er nog redelijk goed uit voor Babiš en zijn ANO-partij: toen leken ze met 28 procent van de stemmen de verkiezingen te gaan winnen. Dat zou goed zijn voor 75 zetels in het 200 zetels tellende parlement. Maar de voorsprong is in de loop van de avond weggezakt.

Nu, met alle stemmen geteld, heeft de centrumrechtse coalitie van oppositiepartijen SPOLU de achterstand zo goed als ingehaald: terwijl ANO 72 zetels heeft binnengehaald, krijgt SPOLU er 71. 

SPOLU kan met de groep rond de Piratenpartij aan de macht komen; die komt uit op 37 zetels. SPOLU en de Piratenpartij halen samen 108 zetels halen, een meerderheid dus.  

"We hebben de kans om een regering te vormen. Dat is verandering, wij zijn de verandering, jullie zijn de verandering", juicht Petr Fiala van oppositieblok "Tesamen":

Videospeler inladen...

Andere partijen

Voorts heeft de extreemrechtse antimoslimpartij SPD zo'n 10 procent van de stemmen binnengehaald. 

De Communistische Partij van Bohemen en Moravië behaalde een historisch slecht resultaat. De partij kreeg amper 3,60 procent van de stemmen en haalt daarmee de kiesdrempel niet, wat betekent dat ze voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit het parlement zal worden geweerd. 

Met alle stembiljetten geteld, blijkt dat 65 procent van de Tsjechen ging stemmen. Dat is iets meer dan de 60,84 procent bij de parlementsverkiezingen van 2017. Tsjechië telt zowat 10,7 miljoen inwoners.

Alle uitslagen zijn te bekijken op de website van de Tsjechische omroep.

Schandalen

Tijdens de laatste dagen van de verkiezingscampagne is de multimiljardair Babiš verwikkeld geraakt in een van de vele financiële schandalen die in de Pandora Papers aan het licht zijn gekomen. 

Babiš zou in 2009 voor 15 miljoen euro (17,4 miljoen dollar) onroerend goed in Frankrijk hebben gekocht via dubieuze lege vennootschappen. De 67-jarige premier heeft de beschuldigingen van witwaspraktijken ontkend.

Meest gelezen