Het voormalige openluchtzwembad in Ieper.

Van kraan tot openluchtzwembad: Erfgoedminister Diependaele (N-VA) heft bescherming van vier monumenten op 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft de bescherming van vier monumenten voorlopig opgeheven. Het gaat over een oude werfkraan, een industriële schoorsteen, een openluchtzwembad en een beschermd huis. Maar wat betekent dat, nu de monumenten hun bescherming kwijt zullen raken? En waarom wordt die bescherming eigenlijk opgeheven?

Minister Diependaele (N-VA) heeft de bescherming van vier monumenten opgeheven. Het gaat over de torenkraan van de Boelwerf in Temse, het voormalige openluchtzwembad van Ieper, de industriële schoorsteen van de steenbakkerij in Nieuwpoort, en het Huis van Bouchaute in Kaprijke. 

Het gaat om een voorlopige opheffing, alle betrokken gemeentebesturen moeten nu een openbaar onderzoek starten waarbij bewoners eerst hun bezwaren of opmerkingen (over bijvoorbeeld een herbestemming) kunnen delen. "Er zijn nog al monumenten geweest die hun bescherming verliezen, maar dit zijn toch vier iconische bouwwerken", aldus Diependaele.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Er zijn 11.000 beschermde monumenten, maar zijn ze wel allemaal de moeite waard?

Minister Diependaele (N-VA)

Als een monument beschermd is, komen er ook bepaalde verantwoordelijkheden bij. Zo is een stad verplicht om het in ere te houden en soms te restaureren. "Er zijn 11.000 beschermde monumenten, misschien zijn we in het verleden te kwistig omgesprongen met die beschermingen. We moeten nagaan of ze wel allemaal de moeite waard zijn, want onderhoud kost veel geld en soms staan ze andere bouwprojecten in de weg. Want een beschermd monument mag je niet zomaar afbreken of verbouwen", aldus de minister nog. 

Na het openbaar onderzoek wordt dan de definitieve beslissing over het opheffen van de bescherming genomen. "Dat zal na enkele maanden zijn, tegen de zomer wellicht (...) Het is al gebeurd dat na veel bezwaren het monument toch beschermd blijft", aldus Diependaele. In de meeste gevallen komt de opheffing er wel, aangezien de vraag tot opheffen vaak vanuit de lokale gemeenschappen en besturen zelf komt. 

Welke iconische monumenten hun bescherming (voorlopig alvast) kwijt zijn - en ook waarom - leest u hieronder. We lijsten ze op.

1. Werfkraan in Temse

Het was Temse zelf dat aan minister Diependaele vroeg om de bescherming van de oude kraan op de voormalige Boelwerf op te heffen. De restauratie - van meer dan 1 miljoen euro - was te duur, zo klonk het.

Diependaele gaf afgelopen zomer al de opdracht om een openbaar onderzoek te starten naar de opheffing. Als de bescherming verdwijnt, wil dat niet per se zeggen dat de torenkraan ook moet verdwijnen. 

De Boelwerf-kraan in Temse.

De iconische elektrische torenkraan M22 werd in 1957 gebouwd en in '82 naar de Boelwerf in Temse overgebracht. De Boelwerf (van Jos Boel & Zonen) was meer dan 100 jaar lang een grote scheepswerf en werd midden jaren '90 definitief opgedoekt. 

De elektrische M22 kraan die er nu nog staat is de enige, de rest werd bij de renovatie en herbestemming van de scheepswerf als schroot verkocht. 

2. Schoorsteen steenbakkerij in Nieuwpoort

Ook de schoorsteen van een voormalige steenbakkerij in Ramskapelle (bij Nieuwpoort) zal niet langer beschermd worden. De schoorsteen werd in 1992 beschermd als monument, maar was eigenlijk toen al in verre staat van verval. 

"Nu is de toestand van de beschermde fabrieksschoorsteen er nog verder op achteruit gegaan. Er zijn initiatieven geweest om het monument te herstellen, maar ondertussen is het draagvlak voor het behoud van de bescherming verdwenen", aldus Diependaele.

De schoorsteen links in beeld. Foto door Hannelore Decoodt, uit de Beeldbank Onroerend Erfgoed.

De fabrieksschoorsteen in Ramskapelle is een overblijfsel van de Eerste Wereldoorloog. Ze werd oorspronkelijk wel degelijk als schoorsteen gebruikt van de bijbehorende steenbakkerij, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam ze in de frontlinie te liggen en werd ze gebruikt als observatiepost door het Belgisch leger. 

De fabrieksgebouwen werden zwaar toegetakeld tijdens de oorlog, en in 1940 gesloopt. Enkel de schoorsteen werd dus behouden als oorlogsmonument. 

3. Het openluchtzwembad van Ieper

Het openluchtzwembad in Ieper verliest dan weer zijn bescherming door praktische redenen. "Er worden tussen 2022 en 2027 werken gepland aan de inrichting van de stadsgrachten in functie van waterafvoer. De werken zijn prioritair en van algemeen belang om het overstromingsrisico te verminderen. Het algemeen belang van die werken overstijgt het belang van de bescherming", aldus Diependaele. 

Het zwembad is nu al helemaal in verval. Als de bescherming definitief wordt opgeheven, zal het wellicht helemaal verdwijnen.

Het openluchtzwembad in Ieper.

Het openluchtzwembad werd eind 19e eeuw gebouwd, de kleedkamers dateren van midden vorige eeuw. In 2001 sloot het definitief de deuren.

Enkele jaren geleden trok VRT NWS naar het zwembad om de geschiedenis en vergane glorie van de plek in tekst en beeld vast te leggen. Herlees (en bekijk) hier het hele verhaal.

4. Het huis van Bouchaute in Kaprijke

In Kaprijke (Lembeke-dorp) wordt ten slotte de bescherming van het Huis van Bouchaute opgeheven. De gevel van het huis maakte deel uit van een gevelwand (met andere huizen) die de dorpskern typeerde. "Maar in 2000 werd de gevelwand al tenietgedaan", legt Diependaele uit. "De naastgelegen panden werden gesloopt omwille van stabiliteitsproblemen. Het Huis van Bouchaute raakte geïsoleerd binnen de dorpskern, en dat leidde tot het verlies van het draagvlak voor het behoud van dit pand."

Het Huis van Bouchaute ligt er al jaren verloederd bij. De gemeente (en het merendeel van de dorpsbewoners) gaf eerder al aan dat ze het gebouw eigenlijk wil slopen om zo het dorpsplein te kunnen moderniseren (maar slopen kon door de bescherming dus niet). Zowat de hele dorpskern van Lembeke werd omwille van historische waarde als dorpsgezicht beschermd. Die bescherming blijft, enkel het Huis van Bouchaute zal zijn bescherming verliezen.

Het Huis van Bouchaute in 2000. Foto uit de Beeldbank Onroerend Erfgoed.

Meest gelezen