Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Als de N-VA in 2024 haar principes nog eens verloochent, kom ik die partij leegeten"

Als het aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ligt, leiden de verkiezingen van 2024 tot de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Dan moet hij natuurlijk wel eerst een meerderheid kunnen vormen met die andere Vlaams-nationalistische partij: N-VA. "Gaat de N-VA echt zeggen dat ze punt 1 van haar statuten - een onafhankelijk Vlaanderen - niet wil uitvoeren?"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verkondigt het al veel langer, en dat doet hij nu ook in een interview met Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1: "België is als een huwelijk dat al lang niet meer werkt. En als een van de partners zegt dat het huwelijk voorbij is, is het voorbij."

Dat wil hij in 2024 bewerkstelligen, met een "soevereiniteitsverklaring". Om dat mogelijk te maken, moet Van Grieken natuurlijk in de Vlaamse regering geraken. Daarvoor wil hij met iedereen praten, "van PVDA tot N-VA". "Maar we zullen waarschijnlijk een grotere overeenstemming vinden met N-VA en haar achterban. Al ben ikzelf soms ook gecharmeerd door de nabijheid van de CD&V. Die zit sociaal-economisch dichter bij onze partij dan het kille neoliberalisme van de N-VA, dat wil besparen op de sociale zekerheid."

Een probleem voor Van Grieken: N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet niks in een toekomst met Vlaams Belang, zo zei hij een paar weken geleden nog in "De zevende dag". "Extreemrechts zit op een revolutionaire strategie, een Catalaans scenario, en daar geloof ik niet in." In een groot interview in De Standaard vandaag noemt De Wever uiterst rechts "een ideologie die niets kan bijdragen tot de mensheid in de 21ste eeuw, net als het communisme. Ze hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis."

Herbekijk hier nog eens dat interview met De Wever uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"De Wever heeft gefaald"

Van Grieken is daarover verontwaardigd: "Zo praat je toch niet over mensen?", klinkt het. Wat die kritiek op de onafhankelijkheidsstrategie van Vlaams Belang betreft, argumenteert hij dat het gewoon nooit gebeurt dat een volk onafhankelijk wordt met toestemming van het land waar het in zit. "Dat bestaat gewoon niet. Op een bepaald moment stel je een daad en ga je verder."

Bart De Wever is ons sinds begin dit jaar aan het beschimpen en beledigen om in de gratie te komen van de PS

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

De Wever krijgt ook nog een stevig dreigement voor de voeten geworpen: "Gaat de N-VA echt zeggen dat ze punt 1 van hun statuten niet gaan uitvoeren, dat ze voor onafhankelijk Vlaanderen zijn? Ze mogen hé, maar als niet meedoen met een rechts, Vlaams verhaal te schrijven als ze hun principes in 2024 nog eens verloochenen, dan beloof ik dat ik de N-VA kom leegeten. Dan is de N-VA compleet een systeempartij geworden."

Bekijk hier het fragment uit het interview met Tom Van Grieken in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

"Bart De Wever is ons sinds begin dit jaar aan het beschimpen en beledigen om in de gratie te komen van de PS. Paul Magnette (de voorzitter van de PS, red.) komt deze week spreken in Gent en wat zegt hij? 'België werkt perfect.' De strategie van Bart De Wever heeft gefaald. Dan moet je iets anders proberen."

"Radicaal, niet marginaal"

Ook de kritiek dat Vlaams Belang geen "nette partij" zou zijn, wimpelt Van Grieken af. "Ik ben van oordeel dat mijn partij net is. 18 procent van de kiezers vindt dat ook."

"Ik heb 45 parlementsleden en 23.000 leden: er gebeurt soms wel eens iets dat niet al te handig is. Maar dat is niet ons partijprogramma. Ik ben partijvoorzitter en geen kleuterleider. Er zijn twee regels: we bekampen een politiek systeem, geen individuen. En we zijn radicaal, maar nooit plat of marginaal. Wanneer men daarover gaat, heeft men de voorzitter aan de lijn."

Bekijk het volledige gesprek met Tom Van Grieken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen