Yorick Jansens

Zou jij een goede geheim agent zijn? Staatsveiligheid lanceert quiz om kandidaten te lokken

De Staatsveiligheid mag dit jaar en de komende jaren telkens 135 extra mensen in dienst nemen. Om geschikte spionnen te vinden, lanceert ze een quiz op haar website.

De Britse inlichtingendiensten doen het al langer: een quiz of puzzel op hun website zetten, om de knapste koppen uit te dagen. GCHQ, de dienst die communicatie onderschept en codes kraakt, verkoopt zelfs puzzelboeken. Allemaal in de hoop dat mensen die er goed in zijn, zich geroepen voelen om voor de dienst te gaan werken.

Bij ons lanceerde de militaire inlichtingendienst ADIV in 2018 en 2019 een soortgelijke quiz. Niet rechtstreeks om mensen te rekruteren, klonk het toen. Dat is deze keer wel uitdrukkelijk het geval bij de Staatsveiligheid: de dienst, die de Belgische staat moet beschermen tegen gevaren van binnen- en buitenuit, mag in 2021, 2022 en 2023 telkens 135 mensen aanwerven. Het gaat om heel uiteenlopende profielen: technisch, wetenschappelijk, economisch, IT, of met kennis van talen, met name Russisch, Chinees of Arabisch. Daarom legt hij een wervingsreserve van 1500 mensen aan. 

Wie wil solliciteren, maar eerst wil kijken of hij of zij geschikt is, kan dus deelnemen aan de quiz. Die vind je hier: https://vsse.be/nl/jobs/quiz.

Meest gelezen